A Püspöki Palota felújításáról

Akt.:
A Püspöki Palota felújításáról
Böcskei László nagyváradi megyés püspök hétfőn azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: valószínű, hogy a hét folyamán, illetve a hét végén megtudják, kiválasztják, hogy ki lesz a kivitelező.

Jelenleg ugyanis ott tartanak, hogy kiértékelik a benyújtott árajánlatokat, a pályázatok költségvetéseit. Amikor tehát tisztázódik, hogy kit bíznak meg a munkálatokkal, azután elkezdődhet a felújítás, de erre vonatkozó konkrét időpontot egyelőre nem tud mondani, mert még korai. A munkálatokat koordináló menedzseri csapat viszont már összeállt. Párhuzamosan a múzeumnak a kiköltözése is szerveződik, és a püspökség is a saját tevékenységeit próbálja folytatni, az elkövetkezendő hónapokban tehát párhuzamos tevékenységek fognak zajlani minden irányban.

Mint ismert, Magyarország Kormánya idén 1366/2017-es számú határozatában közel kétmilliárd forintos költségvetési céltámogatást irányzott elő a nemzetközi hírű műemlék felújítására és egy új keresztény múzeum, illetve kulturális- és látogatóközpont létrehozására. Az elmúlt években az egyházmegye kidolgozta a palota részletes rehabilitálási tervét, amelynek anyagi feltételeit európai uniós támogatással próbálták előteremteni, ám a pályázati feltételek nem tették lehetővé az ingatlan felújítását. Ezért folyamodtak a Magyar Kormányhoz, amely a támogatást három éves lebontásban biztosítja majd.

puspoki-palota

A püspökség szándéka, hogy a nagyváradi közösség hasznára fordítsa az egyházmegye közel ezer éves múltjának máig fennmaradt, talán legszebb örökségét, amely az európai barokk egyik legavatottabb építészének, a budai királyi palotát is megálmodó bécsi császári építész, Franz Anton Hillebrandt munkája, aki Patachich Ádám püspök megbízásából 1762-ben látott neki a monumentális mű kivitelezéséhez. Az egyházmegye pedig az építtető eredeti szándékát követi, amikor újra a közművelődés és a közösség szolgálatába állítja Nagyvárad épített örökségének e gyöngyszemét.

Ciucur Losonczi Antonius