A püspöki magyarság is ünnepelt

A püspöki magyarság is ünnepelt
A hagyományokhoz híven az RMDSZ és a történelmi egyházak szervezésében a biharpüspöki magyarság idén is megünnepelte március 15-ét.

Az elmúlt péntek délelőtti megemlékezés annál a kopjafánál zajlott, melynek környékét Pető Dalma önkormányzati képviselő közbenjárására aszfaltoztatta le a váradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága.

A megjelent szép számú, minden korosztályt felvonultató érdeklődőt Timár Enikő körzeti RMDSZ-elnök köszöntötte. Pásztor Sándor megyei tanácselnök főleg a rengeteg gyermekre tekintve arra hívta fel a figyelmet: 1848-ban az elődeink a szabadságért küzdöttek, és napjainkban is zajlik ez a mindennapi harc, immár őmiattuk. Ahogyan egy idézet mondja, nem az az igazi magyar, akinek a nagyszülei magyarok voltak, hanem akinek az unokái is azok lesznek. Egy olyan helyzetben próbálunk helyt állni, amikor a fő prioritásaink ők, miközben teljes mellszélességgel támadnak minket, mert ragaszkodnunk szimbólumainkhoz, a zászlónkhoz, a himnuszunkhoz. Az utánunk következő generációknak ugyanis tovább kell adnunk ezeket a színeket, ezeket a jelképeket annak reményében, hogy sok év múlva ők fognak majd emlékezni, ünnepelni helyettünk. Ezért fontos fejlődni, együtt haladni az egyházakkal, perspektívát nyújtani, megakadályozandó a lemorzsolódást. Ezért feladatunk, hogy a következő nemzedékek jól és méltóképpen legyenek nevelve ahhoz, hogy ezt a gondolatmenetet tovább tudják és akarják vinni – hangsúlyozta az RMDSZ-es elöljáró. Ünnepi műsorral szolgált a Biharpüspöki Hagyományőrző Népdalkör, Szabó Mária vezényletével, valamint közösen énekeltek a Szacsvay Imre Általános Iskola püspöki tagozatának jelenlevő diákjai. Egyéni produkcióval készültek: Halász Anna (I. J), Kendi Dominik (III. J), Szabó Alexandra és Papp Helga (VI. J) – szavalatok, illetve Papp Zoltán (VIII. C) – ének. A koszorúzások után Szigeti Ferenc református lelkipásztor mondott áldást.

Ciucur Losonczi Antonius