A PSD “újraalapítására” vonatkozó felhívást tett közzé Adrian Năstase volt kormányfő

A PSD “újraalapítására” vonatkozó felhívást tett közzé Adrian Năstase volt kormányfő
A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a jelenlegi válsághelyzetből való kisegítésére, az alakulat “újraalapítására” vonatkozó felhívást intézett Adrian Năstase volt miniszterelnök a PSD jelenlegi és volt tagjaihoz, szimpatizánsaihoz.

“A PSD-nek az európai parlamenti választásokon mutatott politikai csődje után erkölcsi kötelességünk segíteni a legnagyobb baloldali pártnak a válsághelyzetből való kijutásban. A félreértések elkerülése okán nyomatékosítjuk: nem vagyunk a PSD-n belüli disszidensek, nem akarunk pártot a pártban. Nem az hajt, hogy magas állami tisztségekre tegyünk szert (…), de hisszük, hogy a PSD újraalakítása lehetséges, hogy továbbra is meghatározó szerepet töltsön be Románia fejlődése érdekében” – olvasható az Adrian Năstase blogján közzétett és mások által is támogatott felhívásban.

A volt kormányfő szerint nem a május 26-án lezajlott EP-választás elvesztése vezetett a párt válságához, hanem éppen ellenkezőleg: a választásokon való gyenge szereplés elkerülhetetlen következménye volt a PSD által az elmúlt években folytatott politizálásnak.

Năstase úgy véli, a 2016-os parlamenti választások megnyerése után a PSD teljesen felkészületlenül belevetette magát a büntetőjog módosítását célzó harcba, és a rendszer nyilvánosan felvállalt és jól megindokolt megreformálása helyett “titokban meghozott intézkedésekhez folyamodott, amelyekre nem volt hiteles magyarázat”. Így egyre inkább megerősödött az emberekben az a hit, hogy a PSD nem az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaéléseket akarja felszámolni, hanem vezető politikusait próbálja menteni a büntetőjogi felelősségre vonás alól. “A 2017-2018-as hazai és külföldi tüntetések a PSD-vel szembeni óriási gyűlölethullámot eredményeztek, amely aztán az európai parlamenti választásokon csapott le” – fogalmaz Năstase.

A volt miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a PSD bukásához a szuverenista retorika is hozzájárult – ezzel ugyanis azt a benyomást keltette az alakulat, hogy az Európától való elszakadást szorgalmazza -, ugyanakkkor kitér a blogbejegyzés a PSD politikai menedzsmentjének és kommunikációjának válságára, valamint annak következményeire is.

A felhívás támogatói ugyanakkor reményüket fejezik ki, hogy “a PSD-t nem ítélte el a történelem”, illetve hogy “újraalapítással megmenthető az ország legfőbb pártja”. Ehhez – vallják – az alakulat identitásának meghatározására, a társadalom felé való nyitásra, a kompetenciákra alapuló humánerőforrás-politikára és “a nemzetközi szociáldemokráciával való kapcsolatok” újbóli felvételére van szükség.

www.agerpres.ro