A politikai bizalom megvonásáról

A politikai bizalom megvonásáról
Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa a szombati ülésén megvonta a politikai bizalmat Toró T. Tibor parlamenti képviselőtől. A döntésről Biró Rozália SZKT elnököt kérdeztük.

 

– Mi váltotta ki az SZKT-nak azt a döntését, hogy megvonják a politikai bizalmat Toró T. Tibor parlamenti képviselőtől?

– Az a tény, hogy az SZKT 145 tagjából a marosvásárhelyi ülésen jelen levő körülbelül 120 személyből mindössze hatan szavaztak a politikai bizalom megvonása ellen, tizenketten tartózkodtak, gyakorlatilag azt mutatja, hogy az RMDSZ „miniparlamentjének” az a véleménye, hogy abban az esetben ha valaki RMDSZ színekben választottként fejti ki tevékenységét, akkor nem teheti meg azt, hogy e szervezet ellen kampányoljon. Megteheti ezt kivülről, vagy belülről is, abban az esetben ha a szervezeten belüli ellenzékről beszélünk. Az a tény, hogy az európai parlamenti kampányolás során határozottan állást foglalt az RMDSZ ellen, maga után vonta ezt a döntést a szövetség szintjén, ami most jóváhagyást nyert az SZKT-n.

– Mit jelent az, hogy megvonják Toró T. Tibortól a politikai bizalmat, esetleg nem jelölik majd a következő választáson?

– A szabályzat értelmében különböző módozatok vannak a politikai bizalom megvonása esetében. Ez egy enyhébb szankciót jelent, nem kizárást. Csupán azt jelenti, hogy a szövetség úgy gondolja: parlamenti képviselőként nem képviselte a szövetség érdekeit, ezért nem tudjuk támogatni abban az esetben ha politikai képviseletről van szó. Ami a jelölését illeti, erről az a területi szervezet dönt majd, amelyik jelölte.

 Péter I. Zoltán