A polgármesterek bére is lényegesen nőtt

A polgármesterek bére is lényegesen nőtt
A közalkalmazottak béremelésének bizonyos aspektusait tette szóvá Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. Egyes bérek jelentősen nőttek.

A PSD-ALDE kormány által beígért béremelés sorozat meglehetősen furcsa irányt kezd venni, s az egyik legvisszatetszőbb – fogalmazott az EMNP megyei elnöke – a közalkalmazottak béremeléséről szóló sürgősségi kormányrendelet. Ez a jogszabály többek között a helyi tanácsok, megyei tanácsok közalkalmazottainak bértábláit is megváltoztatja, átlagosan 30%-os béremelést rögzítve, s a hadseregen belüli, a börtönök személyzetét, valamint a rendőrséget érintő béremelés pedig átlagban 40% körüli.

Összegek

Ami pedig a polgármesterek bérét illeti: ezek, ahogy eddig is, a közigazgatási egység méretétől függenek, s olykor „hajmeresztő módon” nőttek. Például egy háromezer lélekszám alatti település polgármestere bruttó 6250 lejt keres havonta, de ha a lakosok száma három- és ötezer közötti, akkor a fizetés eléri a bruttó 7250 lejt. A törvény ráadásul megengedi, hangsúlyozta ki Csomortányi István, hogy azokban a hivatalokban, ahol uniós pályázatok futnak, további 25% jusson a polgármesternek, így például egy Bihar, vagy Csatár méretű község polgármestere nettó hétezer lejt kap kézhez, de egy nagyobb község, mint például Diószeg polgármestere már nettó 8000 lejt keres havonta. Még ott is így van ez, ahol amúgy az uniós pályázatok „óriási csődnek számítanak” – például azoknak a javarészt érmelléki települések esetén is, ahol a vízhálózatra, melyet uniós pénzalapokból tettek rendbe, nagyon sok a panasz. Csomortányi István Csatárt, Monospetrit, Érmihályfalvát, Diószeget, Szalárdot említette meg ezek között. Míg a béremelést törvény rögzíti, a plusz huszonöt százalékról csak akkor szavazott a helyi tanács, ha a polgármester igényelte azt. Az egyik pozitív példa Paptamási, ahol a polgármester nem igényelte a huszonöt százalékot.

Nem ad pénzt

A probléma ugyanis az, folytatta az EMNP megyei elnöke, hogy ezekre a béremelésekre a bukaresti kormány nem ad plusz pénzt, az összegeket maguknak az adott polgármesteri hivataloknak kell kigazdálkodniuk. S például ahol mondjuk háromezerről hatezerre nőtt a polgármester bére, ez éves szinten bruttó 50 ezer lejt jelent, ennyiből akár le lehetne aszfaltozni egy utcát, mondta Csomortányi István, kijelentve: tisztelet jár azoknak a polgármestereknek, akik nem igényelték a plusz juttatást. Azt is szóvá tette: az új törvény szerint Nagyvárad polgármestere és a Bihar Megyei Tanács elnöke nagyjából egyforma fizetést kapna, de a polgármester nem szavazta meg a 25%-ot, a megyei tanácselnök pedig igen. Előbbinek a fizetése így nettó 9100 lej lett, utóbbié pedig nettó 11.400, miközben eddig hétezer lej körüli volt – mondta Csomortányi István. Arról is szólt: 2016 óriási közfelháborodást keltő helyi adóemeléssel kezdődött, pedig a törvény lényeges mozgásterületet adott az önkormányzatoknak. Viszont azokon a településeken, ahol most a polgármesterek megszavazták maguknak a 25 százalékot, döntően a legmagasabb adókat vetették ki.
Levonható a következtetés, folytatta, hogy most, a megnövekedett bérek miatt kevesebb fog jutni fejlesztésre, iskolákra – hacsak nem lesz újabb adóemelés. „Amikor a közalkalmazotti bérekről szavaztak, egyetlen parlamenti párt sem emelt kifogást, holott ezek a bérek csődbe vihetik az önkormányzatok egy részét” – mondta Csomortányi István.

Újabb teher

Amint az EMNP megyei elnöke megemlítette, mindezzel egyidejűleg a vállalkozók egyre nehezebb helyzetben vannak, ugyanis a júliusban megszavazott 4. sz. kormányhatározat értelmében mostantól a részmunkaidős alkalmazottak után is ugyanannyi adót kell fizetniük, mint a teljes munkaidővel alkalmazottak esetén. „Ez a törvény minden vállalkozót adócsalónak tekint, ugyanúgy bünteti azokat, akik esetleg visszaéltek a részmunkaidős alkalmazással, mint a jóhiszeműeket” – jegyezte meg az EMNP megyei elnöke, hozzátéve: ezzel újabb terhet róttak a vállalkozókra, miközben „a másik oldalon számolatlanul ömlik el a közpénz…”

Neumann Andrea