A Petrom a legértékesebb román vállalat

Románia legértékesebb vállalata továbbra is a Petrom olajtársaság annak ellenére, hogy a cég tőkepiaci értéke tavaly hat százalékkal csökkent – derül ki abból a százas toplistából, amit a Ziarul Financiar című román pénzügyi-gazdasági napilap állított össze a tőzsdei és üzleti eredmények alapján.

A bukaresti Új Magyar Szó című napilap által idézett táblázat szerint a legnagyobb román olajtársaság értékét 2005-ben 8,9 milliárd euróra becsülték, a tavalyi számadatok alapján a Petrom már csak 8,4 milliárdot ér.
    A második helyét magabiztosan őrző Román Kereskedelmi Bank (BCR) egy év alatt közel 700 millió euróval növelte értékét, ami a 2005-ös 6,07 milliárd euró és a tavalyi év után felmutatott 6,74 milliárd euróhoz képest 11 százalékos növekedést jelent.
    A harmadik helyezett Orange Románia tavaly több mint 5,5 milliárd eurót ért, ami a 2005-ös 4,81 milliárd euróhoz képest 15 százalékos növekedést eredményezett.
    A listán szereplő legrangosabb román vállalatok átlagértéke 2007-ben 959 millió euróra gyarapodott, ami gyakorlatilag cégenként átlagosan 37 százalékos növekedést jelent, de szép számban akadnak olyan vállalatok is, amelyek egy év alatt több mint 100 százalékkal tudták növelni értéküket.
    A százas toplistára felkerült cégek közül 28 az energetikában, 25 a bankszektorban, 17 az iparban-nehéziparban, 14 a szolgáltatások, 10 a fogyasztási javak, míg 6 vállalat a telekommunikáció területén tevékenykedik.