A pénzügyminiszter szerint valószínűleg csak január 1-jétől nő a minimálbér

A pénzügyminiszter szerint valószínűleg csak január 1-jétől nő a minimálbér
Vélhetően csak január elsejétől nő a minimálbér – nyilatkozta pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, lezajlottak az egyeztetések a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel, de még szükség van “néhány véleményezésre” ahhoz, hogy elfogadhassa a kormány a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet, így az valószínűleg csak január 1-jétől lép majd érvénybe. Korábban a kormány több képviselője is azt nyilatkozta, hogy december 1-jétől nő a kötelező legkisebb munkabér.

“Elvi szinten is úgy korrekt, hogy játék közben a lehető legcsekélyebb mértékben változzanak a szabályok. Tiszteletben kell tartanunk a kiszámíthatóság elvét, világossá kell tennünk az üzleti szféra számára, hogy komoly partnerek vagyunk, akik támogatják a gazdaság eme szegmensét” – érvelt az újságíróknak a pénzügyminiszter.

A kormány november 9-i ülésén elfogadta a differenciált minimálbér bevezetését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet. A tervek szerint a középfokú végzettséggel, illetve kevesebb mint 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel és több mint 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre nő majd a kötelező legkisebb munkabér.

www.agerpres.ro