A pénzügyminiszter szerint 2016 bukás volt az európai alapok lehívásának szempontjából

Viorel Ştefan pénzügyminiszter. Fotó: Mediafax
Viorel Ştefan pénzügyminiszter. Fotó: Mediafax
2016 bukás volt az európai alapok lehívásának szempontjából, de garancia van arra, hogy idén 21 milliárd lejnyi uniós pénzt tudunk felhasználni – jelentette ki szombaton az Antena 3 hírtelevízióban Viorel Ştefan pénzügyminiszter.

‘2016 bukás volt az európai alapok lehívásának szempontjából. Garancia van arra, hogy idén 21 milliárd lejnyi uniós pénzt tudunk felhasználni részben a korábbi, részben a folyamatban lévő pénzügyi időszak terhére’ – nyilatkozta a miniszter.

A miniszter az adók hatékonyabb begyűjtését nevezte meg a kincstár másik fontos bevételi forrásaként. Az Országos Adóhatóság (ANAF) ennek érdekében már elkezdte a munkát azzal, hogy megszüntette cégek áfa-fizetői regisztrálásához szükséges 088-as ‘vitatott’ formanyomtatványt.

‘Ezzel az intézkedéssel azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni a vállalkozók fele, hogy a továbbiakban nem úgy tekintünk rájuk, mint potenciális adócsalókra. Minden adóalanyt 100 pontról indítunk és elsősorban megelőző illetve tanácsadó munkát végzünk. Ha tevékenységével veszít ebből a 100 pontból, akkor szigorúbban viszonyulunk hozzá. Mindezek javítják az önkéntes törvénykövetési arányt és így nagyobb adóbegyűjtési rátát valósíthatunk meg’ – magyarázta a miniszter.

Az ANAF pénteken jelentette be, hogy február 1-jétől megszünteti a cégek áfás regisztrálásához szükséges 088-as formanyomtatványt, amelyet 2015-ben vezettek be és tavaly év közepén egyszerűsítettek.

Az ANAF tavaly 199,4 milliárd lejt gyűjtött be, 2,6 milliárd lejjel többet, mint egy évvel korábban – írja az intézmény nem végleges összesítésében.

www.agerpres.ro

Címkék: ,