A patikák fele nem boldogul az új gyógyszerlistákkal

Romániában mintegy 5000 gyógyszertár létezik, de csak vagy 2000 képes az új listákat kezelni, azok, melyek a Pharm.Ec által kimondottan gyógyszertáraknak készített számítógépes softwart alkalmazzák.

A gondokról az Országos Gyógyszerészkamara alelnöke Elena Clara Popescu nyilatkozortt csütörtökön. Az alelnök szerint a listák összállításában is hiba van, mert három nap alatt csapták össze az egészet, s ezeket a hibákat csak akkor veszik észre, amikor ki kell adni a gyógyszereket. Az 5000 romániai gyógyszertár közzül mintegy 1500 láncba szerveződött. Főleg ezek használják a Farm.Ec. programot, ezeknél nincs semmi gond.

A gyógyszerészek arra panaszkodnak, hogy egyes gyógyszereket átraktak a 90 százalékban ártérítertt gógyszerek listájáról az 50 százalékban ártérített gyógyszekére, így július 15-e óta a betegnek, aki erről nem tud, többet kell fizetnie ugyanazért a gyógyszerért. Szerintük az egészségügyi miniszter által világgákürtölt gyógyszerárcsökkentés csak az országos programba foglalt 4 betegség: rák, AIDS, cukorbaj és a szervátültetés kezelésére használt gyógyszrekre vonatkozik, azok pedig amúgy is ingyenesek, a beteg nem érzékeli, hogy olcsóbb gyógyszert kapott. A beszállítókat viszont kellemetlenül érinti az árcsökkentés, három napja már nem is szállítanak országos program során használatos gyógyszert a patikáknak, próbálják elkerülni a veszteséget, mely csak úgy lenne lehetséges, ha a gyógyszergyártók is csökkentenék ezeknek az amúgy is drága, általában 100 lejnél többe kerülő termékeknek az árát.

Eugen Nicolaescu bejelentette, hogy megnövelik a gyógyszertárak árrését. Azokra a gyógyszrekre, mellyek maximum 50 lejbe kerülnek 7 százalékot számolhatnak fel, az 50-100 lej közttiekre 5 százalékot, míg a 100 lejnél többe kerülőkre  3 százalékot.