A panaszosnál találták az egyedüli kihágást

A panaszosnál találták az egyedüli kihágást
Az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete július végén egy panasz nyomán vizsgálatokat végzett a megyei mentőszolgálatnál, s a napokban tudatta az érintettekkel az eredményeket.

A panaszos Gheorghe Chiş, a nagyváradi Ambulanţa szakszervezet vezetője volt, aki a teljes vezetőség, vagyis Gheorghe Pintea menedzser, Liviu Sabău Popa gazdasági igazgató, Adrian Stângă műszaki igazgató és Gencsi Laszló főasszisztens leváltását kérte, mivel szerinte mindannyian politikai alapon lettek kinevezve, tisztségükkel összeférhetetlen tevékenységeket folytatnak, zaklatják az alkalmazottakat és beleszólnak a szakszervezet tevékenységébe.

A reklamáció nyomán a minisztérium ellenőrző testülete átfogó vizsgálatot tartott, egyebek mellett áttanulmányozta a vezetőség kinevezésének módját, a közbeszerzési eljárások lebonyolítását, az alkalmazásokat, a pótlékok megítélését.

Törvénytelenül

Amint Gheorghe Pintea menedzser a napokban elmondta, a testület arra a következtetésre jutott, hogy a panaszban foglaltak egyike sem állja meg a helyét. „A konklúzió az, hogy a teljes igazgatótanács törvényesen lett kinevezve, mindenki teljesítette a feltételeket és senki esetében nem állt fenn összeférhetetlenség, a közbeszerzési eljárások pedig ugyancsak törvényesen letetk megszervezve” – mutatott rá Pintea.

Az egyetlen konstatált negatívum pont a panaszt tevőre vonatkozik, pontosabban arra, hogy Gheorghe Chiş éveken át illegálisan kapta meg a legmagasabb sürgősségi pótlékot, miközben nem dolgozott ténylegesen a mentőcsapatokban.

A testület három variánst ajánlott ennek az orvoslására: az egyik, hogy fizesse őt a továbbiakban a szakszervezet és a mentőszolgálattal kötött munkaszerződését függesszék fel, a másik, hogy dolgozzon egy mentőcsapatban, a harmadik pedig, hogy maradjon a műszaki ügyosztályon és ne 84%-os, hanem csak 50%-os pótlékban részesüljön.

Időközben viszont, mintha csak sejtette volna az ellenőrzés eredményeit, a szakszervezeti vezető a munkaszerződése felfüggesztését kérte augusztus végétől december végéig, s ezt mentőszolgálat vezetősége jóvá is hagyta.

Amint arról már beszámoltunk, a szakszervezeti vezető ellen a mentőszolgálat jelenlegi vezetőségének panasza nyomán büntetőjogi eljárás is indult, a vád az, hogy 2010 és 2015 között illegálisan részesült a maximális, 87%-os pótlékban, több mint 200 ezer lejt vett fel így törvénytelenül. Chiş előbb betegszabadságot vett ki, majd pihenőszabadságot augusztus végéig, amikortól a munkaszerződésének a felfüggesztését kérte.