A pálinka identitásunk része

A pálinka identitásunk része
Nagyvárad- Szerdán A pálinka, tradicionális termék minősége és adórendszere címmel szerveztek konferenciát a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának székhelyén. Egy szakkönyvet is bemutattak.

Az egybegyűlteket Lucian Roman, a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának dékánhelyettese köszöntötte. Ezt követően dr. Dorin Popa mérnök, professzor azon meggyőződésének adott hangot: a pálinka hozzátartozik a bihari tájegység identitásához. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet: a történelme az 1300-as évekre nyúlik vissza, és az évszázadok folyamán közösségi és egyéni célokra egyaránt használták. Bár Romániában körülbelül 400 pálinkafőző kazánról tudni, csak különféle fesztiválokon, bemutatókon lehet találkozni ezzel a szeszipari termékkel, az üzletek, bevásárlóközpontok polcain nincs jelen. Vendéglőkben sem lehet rendelni, viszont kiváló minősége miatt annál inkább képezi számos esetben bukaresti korrumpálások tárgyát. Úgy fogalmazott: a konferenciát vészcsengőnek is szánták, hogy a bihari termelők fogjanak össze, vegyenek példát a szatmáriaktól, és legyen hatékonyabb a marketingjük, hisz végső soron egy hagyományos termékről van szó. Ezután Bökös Emese a Casa könyvkiadó részéről szólalt fel annak kapcsán, hogy lefordíttatták román nyelve és megjelentették a magyarországi Panyik Gáborné dr.: Pálinkafőzés. Ágyas pálinka és likőr készítése című szakkönyvét.

Jövedéki adóköteles

Magdalena Berce egyetemi lektor a téma fiskális tudnivalóira tért ki. Többek közt kifejtette: 1990 előtt Romániában hivatalosan nem létezett jövedéki adó, hanem luxustermékdíjnak nevezték. A rendszerváltozás után aztán az egyik leginkább szabályozott terület lett a jövedéki adókötelezettség. Az ennek alávetett termékeket két részre osztották: az uniós törvényekkel jogharmonizáltakra (energiahordozók, dohánytermékek és származékaik, etilalkohol és az ezt tartalmazó termékek), valamint azokra, melyekre csak a hazai törvények érvényesek (kávé, készbőrtermékek, vadászfegyverek, jachtok stb.). A pálinka az első kategóriába van sorolva, és uniós direktíva korlátozza a készítését, mely szerint saját fogyasztásra maximum 50 liternyi száz fokos párlat készíthető, melyet féljövedéki- adóval terhelnek. Ezen mennyiség felett viszont a teljes jövedéki adót alkalmazzák, ami 550 euró a tiszta alkohol egy hektoliterére. Az érintetteknek érdemes még azt is tudniuk, hogy az EU-s irányelv szerint a jövedéki adót mindig euróban határozzák meg, majd konvertálják a hazai pénznemre minden év októberének első napján a következő esztendőre vonatkoztatva.

Ciucur Losonczi Antonius