A palesztin kormány erőszakra kényszerül a baromfiirtásban Gázában

Lehetséges, hogy a hatóságok csak erőszakkal tudják kiirtani a madárinfluenzával fertőzött baromfit az izraeli Gáza-övezetben.

A parasztok ugyanis nem engedik szárnyasaik levágását, mert ragaszkodnak ahhoz, hogy előbb kapjanak értük kárpótlást.

Azzam Tbeileh palesztin mezőgazdasági miniszterhelyettes vasárnap figyelmeztette a parasztokat, hogy ez a nap az utolsó, amikor még meggondolhatják magukat. Ha nem engedik be a baromfiudvarokra az egészségügyi hatóságok embereit, akkor erőszakot alkalmaznak. “Biztonsági erőkkel fogjuk a parasztokat kivezetni, és a csirkéket levágni” – jelentette ki a miniszterhelyettes.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szombaton nemzetközi segítséget kért az izraeli palesztin hatóság számára a gázai madárinfluenza-járvány megfékezéséhez. “A nemzetközi irányelveknek megfelelően a hatóságoknak az előfordulások három kilométeres körzetében meg kell semmisíteniük a szárnyasokat” – emlékeztetett a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint két megerősített madárinfluenzás fertőzés volt a Gáza-övezet közepén, valamint két gyanús eset az övezet déli részében.

Az ügyvezető izraeli kormányfő, Ehud Olmert pénteken segítséget ígért a palesztin hatóságnak a madárinfluenza felszámolásához, de kérdéses még, hogy sor kerül-e bármiféle együttműködésre szerda után, amikor felesküszik a harcosan Izrael-ellenes Hamász szervezet kormánya, amellyel Izrael szóba sem kíván állni.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is azzal fenyegetőzött korábban, hogy nem adnak segítséget az új palesztin kormánynak, ha az nem mond le az erőszakról, és nem ismeri el Izraelt valamint az előző kormány által alárt szerződéseket.