A PACT azt kéri Ciuhodarutól, hogy vonja vissza a Btk.-t módosító javaslatát

A PACT azt kéri Ciuhodarutól, hogy vonja vissza a Btk.-t módosító javaslatát
© Bukarest, 2017. február 5. A szociálliberális román kormány sürgõsséggel elfogadott, a büntetõ törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak tüntetõk Bukarestben 2017. február 4-én. Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentette, hogy a román kormány hatálytalanítani fogja a sürgõsségi rendeletet. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
A Fiatalok Polgári Cselekvése Platform (PACT) azt kéri Tudor Ciuhodarutól, hogy vonja vissza a Büntetőkönyv módosítására előterjesztett javaslatát, amely kibővítené az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekmények körét.

‘A PACT felhívja a figyelmet, hogy szégyenteljes módon próbálják megfélemlíteni azokat, akik békés eszközökkel tüntetnek a kormány ellen. A jelenlegi politikai többség egyes tagjainak önkényeskedő beidegződései még tovább mélyítik a kormány és a tiltakozók közötti szakadékot. Erre legfríssebb példa Tudor Ciuhodaru képviselő módosító javaslata, amelynek nyomán hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik az alkotmányos rend megváltoztatására, vagy az államhatalom érvényesítésének megakadályozására törekednek. A PACT arra kéri Tudor Ciuhodarut, hogy sürgősen vonja vissza ezt a nyilvánvaló módon alkotmányellenes tervezetet, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) sem támogat’ – írja a PACT közleménye.

Az idézett dokumentum szerint Ciuhodaru javaslata csak egyik ‘a megfélemlítő intézkedések sorából’.

A PSD bejelentette, hogy nem támogatja Ciuhodaru kezdeményezését.

‘A PSD elhatárolódik Tudor Ciuhodaru egyéni kezdeményezésétől, amely kiterjesztené az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekmények körét. A Szociáldemokrata Párt úgy véli, hogy a Btk. jelenlegi formájában elégséges és világos előírásokat tartalmaz ezekkel a cselekményekkel kapcsolatban, amelyek nem szorulnak kiegészítésre’ – fogalmazott közleményében Adrian Dobre, a PSD szóvivője.

www.agerpres.ro