A nyugdíjasokon akarnak segíteni

Bihar megye – A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete pályázati úton szerzett Phare CBC támogatással a Bihar és Szatmár megyei nyugdíjasok szociális szolgáltatásának javítását célzó projektet futtatott.

Az idősek helyzetének jobb megismerése céljából 2008 tavaszán kérdőíves kutatást végeztek Bihar és Szatmár megye több településén mintegy 1000, 68 éves átalagéletkorú nyugdíjas között a Partiumi Keresztény Egyetem szakembereinek segítségével. Arra keresték a választ, hogy melyek azok a szükségletek és problémák, melyekkel szembesül az idős korosztály, és milyen megoldást lehetne ezekre találni?

Igyekeztek felmérni a nyugdíjasok egészségi állapotát, társas kapcsolatait, szabadidős tevékenységét, munkaerőpiaci részvételét, gazdasági helyzetét, stb. Céáljuk egy olyan projekt megvalósítása volt, mely lehetővé teszi a szociális szolgáltató rendszer javítását a két említett megyében. A jelenlegi társadsalom egyik legkomolyabb problémáját ugyanis a nyugdíjasok gondjai jelentik, aki sok esetben kiszolgáltatott, egyedülálló személyek. A tavaly augusztusben kezdődött egy éves projekt keretében már tartottak két konferenciát, hártom műhelymunkára is sor került, tegnap volt Várad-velencén a zárókonferencia, ahol öszegezték a kutatás eredményét és megoldásokat is javasoltak a helyhatóság számára. a zárókonferencián részt vett Bíró Rozália alpolgármester is. A kutatás eredményeit a Partiumi Keresztény egyetem két munkatársa: Bernarth Krisztina és Pásztor Rita ismertette. Az egyes gondok megoldására javaslatokkal is éltek.

A szociális felmérés során kitűnt példáiul, hogy a válaszadók kb 30 százalékának nincs semmiféle támasza, ügyintézésben senki nem segít nekik, ez a feladat a szociális intézményekre, alapítványokra hárul. A megkérdezett nyugdíjasok 75 száaléka ennek ellenére nem akar idősek otthonában élni. Felük nem végez semmiféle nyugdíjkiegészítő gazdasági tevékenységet, többségük nem is igényel ilyasmit. Csupán 44 százalékuk dolgozna még napi 2-4 órát, 20 százalékuk pedig akár 8 órát is.

A nyugdíjasok esetében megoldás lenne a tartós kapcsolatok ápolása, a társadalmi tőke kamatoztatása, nyugdíjasokkal foglalkozó civil szervezetek, szolgáltató hálózat, tanácsadó irodák létrehozása, hangzott el a zárókonferencián.

Albert Ferenc