A nyírségi vendégeket (is) várják Biharba

A nyírségi vendégeket (is) várják Biharba
Nagyvárad és Bihar megye nevezetességeit, turisták érdeklődésére számot tartó látványosságait ismerhették meg péntek délelőtt Nyíregyházán helyi újságírók a Cloé New Yorkban étteremben tartott bemutatón, de bihari delegáció is jelen volt.

A helyi Retro rádió szerint péntek reggel még Nyíregyháza belvárosában is -10 Celsius fok volt, így a szikrázó napsütést kellemesebb volt megtapasztalni még a délelőtti órákban is a Chloé New Yorkban nevű étterem konferenciaterméből, ahová a nagyváradi Turizmust Népszerűsítő Egyesület és a helyi Turizmus Kft. invitálta az újságírókat. Az érdekes nevet viselő helyszínről érdemes tudni, hogy egy korábban is jól működött vendéglátó helyet frissítettek fel, mivel annak “elfáradt a design-ja”. Nagyvárosias jelleget adtak neki, az elnevezés pedig egy kitalált történet kitalált francia hölgy főszereplőjére utal, aki elvágyódik New Yorkba, saját éttermet nyitni. De vissza az eseményhez, a megjelent nyíregyházi és nagyváradi írott és elektronikus sajtót képviselő újságírókat Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR-igazgatója köszöntötte, elmondva, hogy második éve tart kapcsolatuk a váradiakkal, majd át is adta a szót a Bihar megyei szervezet ügyvezetőjének.

Témakörök szerint

Mihai Jurca (magyar hangja Petri Csilla, a váradi polgármesteri hivatal sajtószóvivője volt) prezentációját azzal kezdte, hogy Nagyvárad és Bihar megye sok változáson ment át az utóbbi években, és a Nyírségtől nem messze akár több napos kikapcsolódásra is lehetőség nyílik. Jó szakemberhez méltóan a célközönségnek megfelelő magyar vonatkozásokat hangsúlyozta, mindjárt egy rövidfilmet is láthattunk Váradról (melyben a M. Viteazul szobron és az ortodox katedrálison kívül nem is igen tűnt fel más, mint magyar vonatkozású, kötődésű látnivaló). A továbbiakban 7 téma köré csoportosította mondanivalóját, például hogyan lehet eljutni Nagyváradra, illetve a reptérnek köszönhetően rövidesen hová lehet onnan továbbindulni, melyek a legfőbb látnivalók, melyek a belváros legszebb épületei, milyen események vannak egész évben, milyen látnivalókat rejt az egész megye, ezek közül melyek esnek közel Váradhoz, a megyeszékhelyen milyenek a szálláslehetőségek.

Lehetőségek

Örömmel hallottuk, hogy a nagyváradiak (valamennyien) tudják és büszkék arra, hogy a várost Szent László alapította, mely “szecessziós főváros”, hogy a belváros egy “szabadtéri építészeti múzeum”, illetve, hogy Ady kedvenc városa multikulturális és toleráns. Az egész évet átfogó kulturális eseménynaptárban szerepelt egyebek mellett a Nagyváradi Ősz, a Színházi Fesztivál, a karácsonyi vásár, az European Music Open, a Digi Oradea City Running Day, a Szent László Napok (bizonyára csak véletlenül maradt ki a 25 éves Festum Varadinum). Újabb film mutatta be a megyei kikapcsolódási lehetőségeket (túrázás, vadvízi evezés, faluturizmus), a bemutató végén pedig egy harmadik látványos kisfilm a megyeszékhely és a megye látnivalóit foglalta össze. Külön bemutatkozási lehetőséget kapott a várbeli szálloda. A Vár Hotelt működtető President komplexum képviseletében Roxana Dunca igyekezett felkelteni (magyarul) az érdeklődést például az iránt, hogy akár több száz éves, persze felújított szobában is lehet tölteni a vendégéjszakákat.

Ránk irányítanák a figyelmet

A bemutató összefoglalójaként Mihai Jurca újságírói kérdésre elmondta: először jártak Nyíregyházán azzal a nem titkolt céllal, hogy az újságírókon keresztül turisztikai ügyfeleket szerezzenek Bihar megyének, de terveznek meglátogatni további magyarországi nagyvárosokat, köztük Budapestet is. Tudomása szerint a Nyírségben a román(iai) turisták száma a legnagyobb, ezt kihasználva szeretnék az ottaniak figyelmét Biharra és Nagyváradra irányítani, ahol a barokk-komplexum, az aquapark, a vár és a történelmi környezet illetve az Ady-hagyaték lehet a legfőbb vonzerő. “Nagy öröm nekünk, hogy egy kis időre Nagyvárad Nyíregyházára jött”, fogalmazott Kenderesy Nadin, hozzátéve: ők is tudják, hogy az Erdélybe utazók jellemzően nem állnak meg a határ mentén, pedig “Nagyvárad egy meseszép város”, mely az utóbbi években “megdöbbentő, látványos változásokon ment át”. A turizmusban érdekelt szervezetek együttműködésének eredményeként több tucat újságcikk született, mely arra akarja rábírni a turistákat, hogy igenis érdemes megállni, szétnézni Nagyváradon, Bihar megyében is, erre irányuló erőfeszítéseiket ezentúl is folytatni fogják.

Rencz Csaba