A nyilvános gyülekezéseket bejelentéskötelessé tevő legfelsőbb bírósági határozat ellen tiltakoztak Kolozsváron

Illusztráció
Illusztráció
Többtucatnyian tiltakoztak hétfő este Kolozsvár központjában a legfelsőbb bíróság azon határozata ellen, amely bejelentéskötelessé teszi a nyilvános gyülekezéseket.

A tiltakozás résztvevői szerint a döntés korlátozza az állampolgárok gyülekezéshez való jogát.

“Az alkotmányos jogok nem képezhetik alku tárgyát. A román állampolgároknak jogukban áll bármikor összegyűlni és hangot adni véleményüknek, függetlenül attól, hogy egy vagy több százezer személyről van szó. Ezek a jogok nem képezhetik alku tárgyát” – mondta a hangosbemondóba az egyik résztvevő, mire az összegyűltek elkezdték skandálni, hogy “Szabadságot, szabadságot!”

A résztvevők egy óriásmolinót is kifeszítettek a következő felirattal: “Tiltakozunk az ellen, hogy tisztességtelen emberek vezessenek bennünket, olyanok, akiket jogerősen elítéltek szavazat- és pénzlopás miatt. Kérjük minden büntetőügyes képviselő és szenátor lemondását!”

A megmozdulás körülbelül két órán át tartott.

A legfelsőbb bíróság helyt adott hétfőn egy jogegységi folyamodványnak és úgy határozott, hogy előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve polgári jogi személy vagy közjogi jogi személy székhelyének közelében történik.

www.agerpres.ro

Címkék: ,