A nyár megdolgoztatja a határrendészeket

A nyár megdolgoztatja a határrendészeket
A nyári szabadságolási időszakban megnövekszik a határforgalom a román–magyar határon, de mégis csökkenő tendenciát mutat ez a jelenség. Az ok pedig: a légi forgalom.

Az idei nyári szezonban a román–magyar határszakaszon mintegy 1.864.000 személy lépett be az országba, ez huszonegy százalékkal kevesebb az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor több mint 1.886.000 személy lépett ki az országból ugyanebben az időszakban, ami tizenhárom százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest, mondta Bondar Marin, a váradi határrendészet vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kijelentette továbbá, hogy a vizsgált időszakban több mint 713.500 jármű lépett be az országba és valamivel több mint 724.500 hagyta el az országot, ami szintén húsz, illetve tizenhárom százalékos csökkentést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A határrendészet vezetője szerint a határátlépőknél tapasztalható forgalomcsökkenés összefüggésbe hozható a megnövekedett légi forgalommal, ugyanis amekkora mértékben csökkent a román:magyar határátkelőkön a személyi és járműforgalom, ugyanolyan mértékben nőtt az ország reptereinek a forgalma, ami azt jelenti, hogy egyre több utas használja a reptéri határátkelőket.

Vége van a nyárnak

Mivel a nyári szezon a végéhez közeledik, ezért számítani lehet arra, hogy megnövekedik a kilépési határforgalom Magyarország irányába, hívta fel a figyelmet Bondar, ezért a határrendészet bővíti a létszámot a határátkelőknél, több átkelősávot nyitnak meg a minél gyorsabb határátlépés érdekében. A torlódások elkerülése végett Bondar azt javasolja a külföldre utazóknak, hogy használják mind a tizenegy közúti és mind az öt vasúti határátlépőt. Hozzáférhető a határrendészet honlapján (www.politiadefrontiera.ro) egy applikáció, amely megmutatja azt, hogy a különböző határátkelőknél mennyi az aktuális várakozási idő, ami segítséget nyújt a használójának arra is, hogy idejekorán kiválassza azt a határátkelőt, amelyen könnyebben átjuthat. Bondar felhívta a figyelmet arra is, hogy április 7-től, a Schegeni Határövezet Kódexének módosítása nyomán a román határrendészet tüzetesebb ellenőrzéseket végez a határnál: minden személy utazási okmányát megvizsgálják, és összevetik azokat a határrendészet adatbázisával, ami szintén megnöveli a határátlépés időtartamát.

Kiskorúak kiutazása

Külön problémát jelent a kiskorúak utazása, ugyanis Bondar elmondása szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy kiskorúak milyen feltételek mellett hagyhatják el az országot, ami szintén fennakadásokat okoz a határátkelőknél. Ezért Bondar felhívta a figyelmet arra, hogy a 248/2005 számú törvény értelmében kiskorúak csak érvényes útlevéllel, vagy, ha már betöltötték 14. életévüket, érvényes személyi igazolvánnyal, illetve csakis legalább egy felnőtt személy kíséretében hagyhatják el az országot. A határon a következő esetekben engedik át a gyerekeket: ha mindkét szülőjük elkíséri őket, ha legalább az egyik szülőjük elkíséri őket, és felmutatja a másik szülő írásos beleegyezését, vagy esetenként bizonyítani tudja, hogy a másik szülő elhalálozott. Elvált szülők esetében a gyereket elkísérő szülőnek fel kell mutatnia a másik szülő írásos beleegyezését is, ha a szülői jogokat mindketten gyakorolják. Ha a gyereket nem a szülők, hanem másik felnőtt kíséri külföldre, akkor ez a személy a határon fel kell mutassa az erkölcsi bizonyítvány mellett mindkét szülő, vagy az életben lévő szülő, vagy a gyám, vagy a szülői jogokat gyakorló szülő írásos beleegyezését. Kiskorú felnőtt kísérője lehet egy személyszállító cég által erre a célra kijelölt személy is. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az utazás célját, az úticélt, illetve ha a gyerek külföldön marad, meg kell nevezni azt a személyt, akinek a felügyelete alá kerül, ha padig visszajön, meg kell jelölni azt, hogy ki lesz az a felnőtt, aki visszakíséri az országba a kiskorút.

Pap István