A Nőszervezet módosítaná az RMDSZ-alapszabályzatot

A Nőszervezet módosítaná az RMDSZ-alapszabályzatot
Csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arról beszélt, mik azok a pontok, melyeket módosítana az RMDSZ alapszabályzatában a nők érdekében.

Biró Rozália szerint sok mindent elértek a négy évvel ezelőtti megalapítás óta, de azért még sok a tennivaló azon célkitűzéseik elérése érdekében, miszerint hatékonyabb és eredményesen legyen az érdekképviselet, biztosítva legyen az esély-, majd a teljes egyenlőség a nők számára a mindennapi életben, a hagyományos értékek védelme és megerősítése, a nők jelenlétének növelése a különböző döntéshozó szinteken, fórumokon. Jelenleg egyébként 23 megyei és 240 helyi nőszervezet működik, és a 2012-es választásokhoz képest jelentős előrelépést tettek, hiszen 248 női RMDSZ-es helyi tanácsos helyett jelenleg 286 van, tizenkét alpolgármesternő helyett 18, három polgármesternő helyett 7, tizenegy megyei tanácsos helyett 15, egy törvényhozó helyett 4, és egy megyei tanácsi alelnökük is lett.

Mindez azonban a Nőszervezet elnöke szerint nem elég, ezért a hétvégi kolozsvári SZKT-ülésen, illetve majd a májusi zilahi kongresszuson azt fogja javasolni, hogy két pontban is módosuljon az RMDSZ-alapszabályzata. (Erre a kongresszusi küldöttek fele+1 szavazatára van szükség). Az egyik, hogy minden helyi döntéshozó testületekben (választmány, elnökség, küldöttek) érvényesüljön a minden 3-ik elve, vagyis hogy minden harmadik nem korporatív tag nő legyen. Ugyanakkor amelyik helyi szervezet ennek a feltételnek nem tud eleget tenni, kérhet a Megyei Állandó Tanácstól felmentést a következő két évre. A másik pedig, hogy országos és megyei szinten, hasonlóan a MIÉRT-hez, a testületek össztagságának 15 százalékát a Nőszervezet nevesítse.

Elnökök

A sajtótájékoztatón Biró Rozália arról is beszélt, hogy lassan a végéhez közelednek az alulról kezdődött tisztújítások. A mostani állás szerint a 29 megyei/területi szervezet közül 6-ot vezet nő. Bihar megyében a 68 helyi szervezet közül 30-at, a 63 körzet közül 9-et, Váradon pedig a 10 körzet közül 5-öt. Úgy fogalmazott: örvendetes, hogy egyre több döntéspozícióba kerül nő, hiszen ők hatványozottabban tudják teljesíteni az RMDSZ azon egyik küldetését, hogy közel legyen a magyar közösséghez.

Ciucur Losonczi Antonius