A nemzetközi autóipar Romániára tekint

A nemzetközi autóipar Romániára tekint
Romániában komoly autóipari beruházások valósulhatnak meg a következo években, de ha az ország nem használja ki a lehetoségeket, akkor a nemzetközi vállalatok keletebbre mennek, mondta az európai autógyártók szövetségének (ACEA) fotitkára.

Ivan Hodac emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Szlovákia vonzotta a legjelentosebb autóipari beruházásokat, ám ott a kapacitásokat nemigen lehet tovább növelni, már a gazdaság 30 százalékát teszi ki az ágazat.

A szakember úgy látja, hogy Románia fo versenytársa Oroszország és Ukrajna lehet, ezért a román kormánynak igyekeznie kell, hogy olyan körülményeket biztosítson, illetve olyan, elsosorban infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg, amelyek kedvezok a külföldi vállalatok számára.

Hodac szerint a külföldi vállalatok “nem feltétlenül az olcsó munkaero miatt fektetnek be Romániában, ennél fontosabb a fejlett infrastruktúra”.

Romániában jelenleg a Renault érdekeltségi körébe tartozó Dacia és a Daewoo Automobile Romania – a volt román-dél-koreai vegyes vállalat – gyárt személygépkocsikat, és több autóipari beszállító is megtelepedett az országban.

A Daewoo tavaly 24 ezer kocsit, 140 ezer motort és 193 ezer sebességváltót gyártott. A kapacitása évi 200 ezer autó és 300 ezer autómotor. A Dacia tavaly 200 autót gyártott, jövore 350 ezer a terve.

Szlovákiában a jelentos beruházásoknak köszönhetoen 2012-ben már 840 700 autót gyártanak, ezzel az ország az egy lakosra jutó autógyártásban világelso lesz.