A nemzeti radikalizmus jegyében

Az ünnepség koszorúzással folytatódott, majd a jelenlévők elénekelték a Magyar, valamint a Székely Himnuszt.
Az ünnepség koszorúzással folytatódott, majd a jelenlévők elénekelték a Magyar, valamint a Székely Himnuszt.
Nagyvárad – Mintegy százan gyűltek össze ma délelőtt Szacsvay Imre szobránál, az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi tagszervezete által rendezett megemlékezésre. A felszólalásokat koszorúzás követte.

 

 

 

A rendezvény vendégei voltak az Új Magyar Gárda Mozgalom Hajdú-Bihar megyei tagjai is. Fodor Tibor nagyváradi EMI-tag köszöntötte az egybegyülteket és adta át a szót Varga Félix Árpád nagyváradi elnöknek, aki beszédében párhuzamot volt a 164 évvel ezelőtti, valamint a mostani állapotok között. „Akkor a magyar nemzet elnyomás alatt, jogaitól megfosztva vegetált. Bár a látszat más, a valós helyzet ma is ugyanez” – mondta, majd kitért arra, hogy „akkor is, most is egy idegen nemzet uralkodik országunk felett, a különbség csupán annyi, hogy akkor az Ausztriai Ház sárga-fekete lobogója előtt kellett hódolni, napjainkban pedig egy kék-fehér zászlóval rendelkező terrorista állam az, amely hódolatot követel (…)” Kihangsúlyozta, hogy ismét ki kell állni a szólásszabadságért, akárcsak annak idején a márciusi ifjak.

 

 

Az első lépés

 

 

Az egyenlőség, szabadság, testvériség magasztos elveiért mi is harcolhatnánk, „mert nem vagyunk szabadok, nem vagyunk egyenlőek és nem vagyunk testvérek szülőföldünkön” – hangzott el. Kitért egyebek mellett arra, hogy a közintézményekben jogos lenne a magyar nyelv használata, „szobrainkat, temetőinket, jelképeinket meggyalázzák, szétrombolják és hazátlannak neveznek minket szülőföldünkön, hogy őseink nyugszanak”. Végül azt tette szóvá az elnök: fontos bátornak lenni, nevén nevezni a dolgokat, mert a gyógyulás, nemzetünk megmentése útján az igazság kimondása az első lépés. A szabad szó és szabad tett lehet az alap, amire a jövő megyar generációk épülhetnek. „Nem más ellen, hanem nemzetünkért. Úgy mint 164 éve. Radikálisan és igazunk tudatában.”

 

 

Összefogás, tisztelet

 

 

Molnár Csongor nagyváradi alelnök szavalatát követően Sándor Lajos, az Új Magyar Gárda Hajdú-Bihar megyei kapitánya ismertetett történelmi részleteket Nagyváradról, valamint Szacsvay Imréről; Barta Renáta szavalata után Faragó József Norbert, az EMI pósalaki tagszervezetének elnöke elmondta többek között: siránkozunk, hogy a magyart nem tisztelik, „de ha nem fogunk össze, ki fog bennünket tisztelni”. Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője többek között Nagyvárad 48-as szerepvállalásáról szólt, valamint arról, hogy Magyarország vétójával Románia nem csatlakozhatott volna az unióhoz. A székelyföldi autonómiát kellett volna feltételként szabni, „de Orbán Viktor nem tette meg, pedig megígérte”. Kitért több anyaországi problémára, kihangsúlyozva, hogy míg ott nincs rend, nem várhatjuk el, hogy a határon túli magyaroknak jobb legyen.