A németek többsége elutasítja az EU-Törökország megállapodást

A németek többsége elutasítja az EU-Törökország megállapodást
A németek többsége elutasítja a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást, és nem gondolja, hogy az idén a tavalyinál kevesebb menekült érkezik Európába – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.


A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a németek 69 százaléka elutasítja, 23 százaléka támogatja a megállapodást, és míg 38 százalék arra számít, hogy az egyezség révén az idén kevesebb menekült érkezik Európába, 58 százalék nem hisz ebben. Hasonló eredményeket mutatott ki a másik országos közszolgálati televízió, az ARD csütörtökön ismertetett felmérése is, amely szerint a németek 56 százaléka rossznak, 39 százaléka jónak tartja a megállapodást. Az ARD megbízásából végzett kutatás alapján a németek 41 százaléka szerint annyi menekült érkezik az idén, mint 2015-ben, míg 40 százalék csökkenésre, és 14 százalék emelkedésre számít. Ugyanakkor Angela Merkel kancellár politikájának támogatottsága mindkét felmérés szerint tovább emelkedett.

A ZDF Politbarometer nevű kutatása alapján a márciusi 53 százalékról áprilisra 55 százalékra nőtt a kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya, és 42-ről 40 százalékra süllyedt az elégedetlenek aránya. Továbbá a márciusi 55 után 56 százalék véli úgy, hogy Németország meg tud birkózni a menekültek nagy számával. Az ARD Deutschlandtrend című felmérése alapján pedig a márciusi 54-ről 56 százalékra nőtt a kancellár munkájával elégedettek aránya. A politikai helyzet inkább az Angela Merkel vezette CDU-val és bajor testvérpártjával, a CSU-val kormányzó szociáldemokrata pártot (SPD) viseli meg.

Támogatottsága mindkét felmérés szerint sokéves mélypontra süllyedt. A ZDF-Politbarometer alapján a németek 22 százaléka szavazna az SPD-re, most vasárnap lenne a parlamenti (Bundestag-) választás, ami 2009 óta a legalacsonyabb arány, az ARD-Deutschlandtrend alapján pedig 21 százalék, ami a legalacsonyabb érték a felméréssorozat 1997-ben kezdődött történetében. A ZDF-nek a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a felmérést 1261 ember megkérdezésével április 5. és 7. között. Az ARD felmérését az infratest dimap végezte 1505 ember megkérdezésével április 4. és 6. között. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.