A NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyalt Klaus Iohannis államfő Rose Gottemoellerrel, a NATO főtitkárhelyettesével

Akt.:
fő Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese
fő Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese
A NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyalt kedden a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő Rose Gottemoellerrel, a NATO főtitkárhelyettesével.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a napirenden az Észak-atlanti szövetség védelmi politikája és a júliusi varsói találkozón megfogalmazottak életbe ültetése szerepelt.

‘ Különös figyelmet szántak a NATO védelmi és elrettentési szerepének megerősítésre a szövetség keleti szárnyán,’ – írja a hivatal közleményében.

Klaus Iohannis megerősítette: Románia, a szövetség tagjaként, minden vállalt köztelezettségét teljesíti.

A közlemény szerint az államfő úgy értékelte, hogy a külügyminiszterek bukaresti találkozója a B9-formátumban azt példázza, hogy Románia hozzájárul a NATO-tagállamok közötti együttműködés megerősítéséhez, a Fekete- és a Balti-tenger szomszédságában lévő államok biztonságához, stabilitásához és jólétéhez, különös tekintettel a bonyolult keleti és déli biztonsági helyzetre.

A román kormányfő kiemelte, hogy fontos a NATO földi, légi és tengeri jelenlétének megerősítése a keleti szárnyon. A főtitkárhelyettes azt mondta: a NATO parancsnoksága mindent elkövet azért, hogy ezek a célkitűzések mihamarabb megvalósuljanak.

Gottemoeller értékelte Románia erőfeszítéseit a biztonság megerősítéséért, fontosnak nevezte a deveselui rakétapajzs szerepét a keleti szárny védelmében és köszönetet mondott a román hadseregnek az Afganisztán stabilizálásában játszott szerepéért.

AGERPRES (szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Florin MARIN; HU – ERDÉLY András)

www.agerpres.ro