A napsütés lehet a fiatalság megőrzésének titka

Lassíthatja az öregedést a D vitamin, amely a napsütés hatására keletkezik a bőrben, állapították meg csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésükben brit tudósok.

A londoni Kings College orvosegyetem kutatói több mint 2 ezer 18 és 79 év közötti nőt megvizsgálva azt tapasztalták, hogy kevesebb korra utaló változást észleltek azok DNS-ében, akiknek a szervezete több D vitamint tartalmazott.

A brit tudósok ebből arra következtettek, hogy a “napsütésvitamin” lassítja a DNS – és ezáltal az egész test – öregedését. Mint a kutatást vezető Dr Brent Richards elmondta, az eredmények először bizonyítják, hogy a D vitamin védelmet nyújthat a korral járó betegségek, többek között a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen.

Munkatársa, Tim Spector professzor aláhúzta, hogy bár abszurdnak hangzik, de előfordulhat, hogy ugyanaz a napsütés, amely megnöveli a bőrrák kialakulásának esélyét, csökkentheti az öregedés hatásait. A tudósok az ésszerű napfürdőzés mellett olyan D-vitaminban gazdag ételek fogyasztását is ajánlják, mint a hal, a tojás vagy a reggelire fogyasztott gabonapehely. Henry Scowcroft a brit rákkutató alaptól hozzátette, hogy a D-vitamin képzéséhez a napon sokkal kevesebb idő kell, mint a lesüléshez.