A nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen drogot

A nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen drogot
Egy felmérés szerint a romániai nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert, s a legelterjedtebb a marihuánás cigaretta.

 

A Kolozs megyei Caritas drogmegelőzési központja és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szociálismunkás-képző tanszéke 2010 októbere és 2011 októbere között készített felmérést Kolozsváron, Brassóban, Temesváron és Jászvásárban, mely során 3255 diákot kérdeztek meg a kábítószerekről; a megkérdezettek átlagos életkora 16 év volt.

A kutatás eredményeiről több erdélyi napilap is beszámolt: a megkérdezettek csaknem fele már találkozott a lakhelye közelében drogfogyasztókkal vagy ismer ilyeneket, hét százalékuk legalább egyszer kipróbált már valamelyik kábítószert, és tíz százalékuk kipróbálná, ha lenne rá lehetősége. A felmérés szerint a marihuánás cigaretta a legnépszerűbb az iskolások körében.

Az Új Magyar Szó Krecsák-Szöllösi Katalint, a drogprevenciós központ pszichológusát idézi, aki szerint a drogfogyasztási kedv nagymértékben függ attól, hogy a fiatalok milyen forrásból tájékozódtak a drogokról. Akik tanáraiktól, a médiából, vagy a megelőzésre szakosodott szervezetektől hallottak a kábítószer-fogyasztásról, sokkal kevésbé mutatkoztak nyitottnak arra, hogy alkalom adtán kipróbálják a kábítószereket. Aki viszont az internetről vagy a barátoktól kapta a felvilágosítást, sok esetben már túl is van az első próbálkozáson.

A felmérés azt is kimutatta, a családon belül elsősorban a viselkedésminták mérvadóak: ahol valamelyik családtag valamilyen szenvedélybetegséggel küzd, ott nagy valószínűséggel a fiatal is „belekóstol” a tiltott szerekbe.

Dégi László Csaba, a Babes–Bolyai Tudományegyetem szociálismunkás-képző tanszékének tanára kifejtette, a fiatalok közül sokkal kevesebben kérnek segítséget, mint ahányan igényelnék azt. Szerinte ezért a drogfogyasztók társadalmi megítélése a felelős. „Nem egészségügyi vagy társadalmi problémának fogják fel nálunk a kábítószer-fogyasztást, hanem bűnözésnek” – mondta a szakember, aki ismertette az országban egyedülálló, román, magyar és angol nyelvű honlapot (www.independencezone.ro) is, amelyen személyre szabott tanácsadást nyújtanak azoknak, akik valamilyen függőséggel küzdenek vagy veszélyeztetve érzik magukat.

(MTI)0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .