A nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen drogot

A nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen drogot
Egy felmérés szerint a romániai nagyvárosi középiskolások hét százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert, s a legelterjedtebb a marihuánás cigaretta.

 

A Kolozs megyei Caritas drogmegelőzési központja és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szociálismunkás-képző tanszéke 2010 októbere és 2011 októbere között készített felmérést Kolozsváron, Brassóban, Temesváron és Jászvásárban, mely során 3255 diákot kérdeztek meg a kábítószerekről; a megkérdezettek átlagos életkora 16 év volt.

A kutatás eredményeiről több erdélyi napilap is beszámolt: a megkérdezettek csaknem fele már találkozott a lakhelye közelében drogfogyasztókkal vagy ismer ilyeneket, hét százalékuk legalább egyszer kipróbált már valamelyik kábítószert, és tíz százalékuk kipróbálná, ha lenne rá lehetősége. A felmérés szerint a marihuánás cigaretta a legnépszerűbb az iskolások körében.

Az Új Magyar Szó Krecsák-Szöllösi Katalint, a drogprevenciós központ pszichológusát idézi, aki szerint a drogfogyasztási kedv nagymértékben függ attól, hogy a fiatalok milyen forrásból tájékozódtak a drogokról. Akik tanáraiktól, a médiából, vagy a megelőzésre szakosodott szervezetektől hallottak a kábítószer-fogyasztásról, sokkal kevésbé mutatkoztak nyitottnak arra, hogy alkalom adtán kipróbálják a kábítószereket. Aki viszont az internetről vagy a barátoktól kapta a felvilágosítást, sok esetben már túl is van az első próbálkozáson.

A felmérés azt is kimutatta, a családon belül elsősorban a viselkedésminták mérvadóak: ahol valamelyik családtag valamilyen szenvedélybetegséggel küzd, ott nagy valószínűséggel a fiatal is „belekóstol” a tiltott szerekbe.

Dégi László Csaba, a Babes–Bolyai Tudományegyetem szociálismunkás-képző tanszékének tanára kifejtette, a fiatalok közül sokkal kevesebben kérnek segítséget, mint ahányan igényelnék azt. Szerinte ezért a drogfogyasztók társadalmi megítélése a felelős. „Nem egészségügyi vagy társadalmi problémának fogják fel nálunk a kábítószer-fogyasztást, hanem bűnözésnek” – mondta a szakember, aki ismertette az országban egyedülálló, román, magyar és angol nyelvű honlapot (www.independencezone.ro) is, amelyen személyre szabott tanácsadást nyújtanak azoknak, akik valamilyen függőséggel küzdenek vagy veszélyeztetve érzik magukat.

(MTI)