A nagyváradi vár közös listán a Tadzs Mahallal?

A nagyváradi vár közös listán a Tadzs Mahallal?
Nagyvárad – Nagyvárad és Arad közösen pályázik az UNESCO-nál arra, hogy műemléképületeik a világörökség részét képezzék. Gyulafehérvár és Nagyszeben a két megyeszékhely romániai vetélytársai.

Bernd von Droste professzor, az UNESCO Világörökségi Központjának alapító-igazgatója elmondta: első ízben jár Nagyváradon és úgy tünik számára, hogy a város elismerésre méltó kulturális örökséggel rendelkezik. Ahhoz azonban, hogy valamiről egyértelműen ki lehessen jelenteni, hogy egyedi, különösen értékes és méltó arra, hogy a világörökség részét képezze, sok időnek kell még eltelnie. A cél megvalósítása nem lesz könnyű feladat, hiszen a világörökségeket tartalmazó listán olyan helyek, épületek szerepelnek, mint például a Grand Kanyon, a Matchupitchu, a Tadzs Mahal vagy Párizs történelmi központja. Mindenekelőtt rengeteg munkára és sok ambicióra, energiára lesz szükség, azonban a fáradság nem hiábavaló, mert siker esetén rengeteg turisztikai, gazdasági és kulturális előny származik a világörökségi státuszból.

Konglomerátum

Cristina Iamandi műépítész, UNESCO-tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy szakemberekre (műépítészekre, tervezőkre, jól képzett ingatlankezelőkre) és lakossági összefogásra van szükség annak érdekében, hogy a világörökségi álom valóra váljon, mert e kettő hiányában fölöslegesen érkeznének a pénzek. Megitélésében a nagyváradi műemléképületek többsége kritikán aluli állapotban van, és nagyobb az esélye annak, hogy egy “ingatlan-konglomerátum” kerül fel a listára, mint önmagában egyetlen épület vagy helyszín.

Mihai Groza polgármester bejelentette: a városháza és az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség pályázni fog vissza nem térítendő támogatásra, mely pénzösszeget a műemléképületek homlokzatának felújítására szánják. Biró Rozália alpolgármester a közelgő Emlékművek Világnapjára hívta fel a figyelmet, és annak a véleményének adott hangot, hogy sok még a tennivaló azért, hogy az emberek műemléképületekkel kapcsolatos mentalitása megváltozzon.

 

Ciucur L. Antonius

 

Kapcsolódó cikk:

  • Világörökségre pályáznak
  •