A nagybetűs anyákat ünnepelték

A nagybetűs anyákat ünnepelték
Kedden délután az Ady Endre Középiskola dísztermében anyák-napi ünnepséget szervezett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. Számos érdekes és megható előadás szerepelt a programban.

Sok gyönyörű és megható gondolat hangzott el az édesanyákról kedd délután az Ady Endre Középiskola dísztermében a Communitas Alapítvány támogatásával, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete által szervezett ünnepségen.

A megjelenteket Szilágyi Ibolya, a PNYME elnöke köszöntötte az Anyaság himnuszával, melyet Nyirő József fogalmazott meg, majd Molnár Imola unitárius lelkésznő mesélt el egy történetet, mely az édesanyai szeretetről szólt. E szerint egy anyuka egyedül, szegényes körülmények közt nevelte három apró gyermekét, és mindig ügyelt arra, hogy tiszta és szép ruhában járjanak. A vasárnap délelőttök jelentették a fénypontot az életében, abból merített erőt, hogy látta őket a templomba menni. Egy alkalommal már késő éjjel volt, és ő még mindig azon fáradozott, hogy egyik régi szoknyájából egy kötényt varrjon legkisebb lányának, aki másnap ünnepelte a születésnapját. Hirtelen nappali fényesség támadt, és egy fehér ruhába öltözött aranyhajú tündér jelent meg, aki azt mondta, lehet három kívánsága. Az asszony azt kérte: a gyermekei soha se legyenek betegek, adassék meg számukra, hogy legyenek hű és szerető társaik, valamint mindig legyen céljuk az életben. Jó, jó, mondta a tündér, de magadnak miért nem akarsz semmit? Mivel annyira önzetlen vagy, kívánhatsz még egyet! Ekkor az édesanya elmosolyodott, és azt kérte: a gyermekei mindig legyenek boldogok…

Zene és tánc

Az egyesület kórusa több énekszámmal készült. A Boros Beatrice karnagy által két szólamra megzenésített három költeményt is felcsendült (Ámon Ágnes: Ébresztem a napot, Dsida Jenő: Hálaadás, valamint a Ha száz szívem volna című vers), a Quimby együttestől a Most múlik pontosan és a Csík zenekartól a Fehér galamb, melynek Beethoven Holdfény-szonátája képezte az alapját. Versajándékokkal lepték meg közönségüket László Ágnes, Hajbók Klára, Külüs Orsolya és Meleg Vilmos, a Varga Friderika által felkészített Mystique mazsorett csoport pedig látványos, ügyesen koreografált produkcióval rukkolt elő.

A jelenlevőket Huszár István alpolgármester is üdvözölte, majd zárásképpen a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Bakaity Beáta tanítónő által irányított IV. A osztályos diákjai kedveskedtek az anyukáknak és nagymamáknak egy alkalomhoz illő összeállítással. Ellenes-Jakabffy Zselyke fuvolázott, Bódi Gréta billentyűn játszott, míg Kovács Olivér Vasi Viviennel (utóbbi a Friedrich Schiller német nyelvű iskola növendéke) lejtett latin táncokat, ők amúgy a Dans Club ’80 tagjai.

Ciucur Losonczi Antonius