A nagy román négypárti összefogás árnyoldalai

A nagy román négypárti összefogás árnyoldalai
Szatmárnémeti – Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke szerint a román négypárti koalíció nem közösségi cél érdekében jött létre, hanem az RMDSZ ellen irányul.

Megvalósulni látszik, amiben a legelvakultabb román nacionalisták is csak reménykedtek 1990 óta: a román pártok jó része közös jelöltet indít a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségére. Jelöltjük nem más, mint a nagy román összefogás megálmodója, Valer Marian, aki  jelenleg a megyei tanács elnökének, Gheorghe Ciocannak (PSD) a kabinetfőnöke. Ezenkívül a Gazeta de Nord-Vest napilap igazgatója – áll abban az állásfoglalásban, amelyet Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke juttatott el szerkesztőségünkbe. A létrejött négypárti koalíció zászlóshajója a Szociáldemokrata Párt (PSD), tagjai a Demokrata Párt (PD-L), a Becali-féle PNG-CD és a Konzervatív Párt (PC).

Közösség ellenes

A résztvevők ideológiai színezetéből első ránézésre szembetűnő, hogy ez a koalíció nem valami közös eszme, közösségi cél érdekében jött létre, hanem valakik ellen. A négy pártvezér kijelentette: szét akarják törni az RMDSZ monopóliumát, mert szerintük nem igazságos, hogy a megyét és Szatmárnémeti várost RMDSZ-es politikusok vezessék, hisz a magyarság számaránya a megyében 35%, a városban pedig 38%. Ez az érvelés sajnos a rossz emlékű numerus clausus-okat, a zsidótörvényeket juttatja eszünkbe, mely szerint, ha 10% zsidó lakos élt egy adott országban, csak ugyanilyen százalékban mehettek jogi, orvosi vagy közgazdasági egyetemre.

Azt gondolom, egy ember alkalmassága egy bizonyos tisztségre nem nemzetiségén, vallásán, nemén múlik, hanem rátermettségén, szakmai felkészültségén és nem utolsósorban erkölcsi feddhetetlenségén. Az RMDSZ jelöltjei úgy gondolom, megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Ráadásul a Szövetség jelöltlistáit nem Bukarestben állították össze, hanem a jelölteket a helyi közösségek előválasztáson rangsorolták. Ez azonban még nem elég! Ha nem leszünk ott a választásokon, mások döntenek a sorsunk felett. 18 éve erre készülnek…” – foglalt állást Kereskényi.