A nagy nap: Gróf Rhédey Lajos szobrának felavatása

A nagy nap: Gróf Rhédey Lajos szobrának felavatása
A 6. Szent László Napokra „csak” egy évet kellett várnunk, az azonban, hogy méltó emléket állíthassunk az általa a városnak adományozott kertben gróf Rhédey Lajosnak (1761–1831), Várad jeles mecénásának, öt esztendőbe tellett.

Hogy arról a csaknem 190 évről ne is beszéljünk, amióta már állnia kellene ennek a szobornak. Június 18-án, hétfőn azonban elérkezik az ünnepi pillanat: végre lekerül a lepel a Deák Árpád által megálmodott büsztről, amelybe időkapszula is került.

A mai nap programjai

9.00–14.00 László Gyula-emlékkonferencia. A Szent László Napok a Magyar Polgári Egyesület szervezésében tudományos konferenciával adózik a Nagyváradon elhunyt László Gyula Széchenyi-díjas magyar régész, történész, képzőművész, egyetemi tanár emlékének. A konferencián való részvételhez előzetes regisztráció volt szükséges.

15.30 Koszorúzás Szent László nagyváradi szobránál. Helyszín: római katolikus székesegyház.

16.30 Rhédey Lajos szobrának ünnepélyes felavatása. Gróf Rhédey Lajos (1761–1831) Várad jeles mecénása volt, többek között saját nagy kertjét is a városnak adományozta. A ma is parkként működő kert adott helyet az első két Szent László Napoknak. A fesztivál szervezői itt döntötték el, hogy szobrot emelnek az adományozónak, majd civil adományokból és a Magyar Polgári Egyesület által a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből kiöntetett a büszt, Deák Árpád helybéli szobrászművész alkotása. Az avatón közreműködik Róka Szabolcs Tinódi-lant-díjas énekmondó. Szervező: Magyar Polgári Egyesület, Szent László Egyesület, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt.

19.00 Ünnepélyes megnyitó. Idén is a Szigligeti Színház ad helyet a Szent László Napok nyitógálájának: az ünnepi beszédeket követően Mátyás király emlékének szentelt előadásával fellép a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei: Kátai Zoltán énekmondó, a Cickom Énekegyüttes, Busai Bori és Makula Zoli, a Magyar Állami Népi Együttes, valamit a Bartina Néptáncegyüttes. Rossz hír azonban azoknak, akik nem váltották ki előzetesen az ingyenes meghívókat, hogy az előadás máris teltházas, így a helyszínen már nem lehet belépőt igényelni.