A művészet segítségével fejezik ki magukat

A művészet segítségével fejezik ki magukat
Szatmárnémeti – November 12–én, hétfőn a szatmárnémeti Kisegítő Iskolában sajtótájékoztatón számoltak be arról a projekről, melynek célja, hogy a fogyatékkál élő gyermekek és az utcagyermekek a művészet segítségével tanulják meg kifejezni magukat.

November 12–én, hétfőn a szatmárnémeti Kisegítő Iskolában az iskola vezetősége sajtótájékoztatón számolt be arról a projekről, melynek célja, hogy a fogyatékkál élő gyermekek és az utcagyermekek a művészet segítségével tanulják meg kifejezni magukat. A hat hónapos futamidejű projektbe a Kisegítő Iskola 20 diákja (10 szellemi fogyatékos és 10 hallássérült) és 3 utcagyerek vesz részt. Eddig a gyermekek, tanáraik irányítása mellett és velük együtt festményeket, fényképeket és filmet készítettek. A megnyert összegnek köszönhetően a szervezők megtudták vásárolni a képek rámáit, a festéket, a vásznat amire festettek, a digitális fényképezőgépeket amivel fényképeztek, a kamerát amivel a filmeket készítették és a kivetítőt amelyen az eddigi tevékenységüket mutatták be képekben.

 

Kifejezésmód

A projekt azért hasznos a gyermekek számára, mert megtanulják a művészet segítségével kifejezni gondolataikat és érzéseiket. Hasznosnak érzik magukat, fontos neki tudni, hogy rájuk is szükség van — hallhatták a hétfői sajtótájékoztató résztvevői Balazs Viorel igazgatótól, Pirici Rozália aligazgatótól, és az iskola tanáraitól: Asztalos Zsuzsannától, Donca Dianatól, Iancu Auricatól, Reha Marianatól. A projektben a Kisegítő Iskola partnerei a Stea Egyesület, az Aurel Popp Művészeti Líceum, a Szatmár Megyei Múzeum, a szatmárnémeti Caritas Segélyszervezet és a Szatmár Megyei Kórház. „Ezek a kis alkotások már készen vannak, és a munkálatok azon része következik, mikor a gyermekek az Unirii utca 38. szám alatt található Szent Jakab idősnapközibe, a Szatmár Megyei Kórházban kezelt Aids–vírussal fertőzött gyermekek kórtermébe és a szatmári börtönbe is kiállítják munkáikat — tudtuk meg a projekt koordinátorától, Scripor Liviu rajztanártól.

 

Karikás Enikő