A Művelődési Ház évértékelője

A Művelődési Ház évértékelője
Flavius Bunoiu a nagyváradi Városi Művelődési Ház igazgatója február 15-i sajtótájékoztatóján értékelte az intézmény 2011-es tevékenységét.

 

Az elmúlt évben a Városi Művelődési Ház összbevétele 1 066 626 lej volt, amelyből a Helyi Tanács támogatásából 695 186 lej, saját bevételekből pedig 371 440 lej folyt be. A kiadások összesen 973 102 lejre rúgtak. Flavius Bunoiu elmondta, hogy a 2010-es évvel összehasonlítva a bevételek és a kiadások is kevesebbek voltak. Ez azzal magyarázható, hogy 2010-ben 204 199 lejt kapott a művelődési ház az épület felújítására, tavaly viszont semmit. Hozzátette, hogy az elmúlt évben a gazdasági nehézségek miatt túlnyomó részt más szervezetekkel közreműködve finanszírozták a különböző programokat. A Helyi Tanács és a művelődési ház saját költségvetéséből szervezett rendezvények között volt: a Román és a Magyar Kultúra Napja, Európa napja, gyereknap, Várnapok, Ablak Európára, Nagyváradi Ősz, téli ünnepségek, szilveszteri koncert stb. Több eseményt is civil szervezetek támogatásával rendeztek meg: a Hirosima-i emlékkoncertet, a III. Eurofotoart Nemzetközi Fotóművészeti Szalont, a főutcán szervezett szabadtéri vetítéseket, több koncertet stb.

 

Tervek

 

E mellett sok rendezvényt a civil szervezetek költségvetéséből szerveztek. Ezekhez a művelődési ház anyagiakat nem, de felszerelést, tanácsot, vagy a termet biztosította. Az ingyenes rendezvényeknél nem kértek és a jövőben sem fognak bérleti díjat kérni, viszont a fizetős előadásoknál 50, 100 lej/óra lesz a terembér. Flavius Bunoiu kifejtette, hogy 2010-hez képest a szponzoroktól származó összegek 30 százalékkal nőttek, az eladott jegyek száma 17 százalékkal, az ebből származó összeg pedig 70 százalékkal nőtt. Flavius Bunoiu kifejtette: „2008-tól vagyok a művelődési ház igazgatója. A három év alatt a saját bevételeknél körülbelül 70 százalékos növekedés figyelhető meg. A 17-18 alkalmazottból, öten maradtunk. A termet teljesen felújítottuk, új székeket vásároltunk, idén pedig egy légkondicionáló berendezést szeretnénk beszerelni”. Az igazgató a 2012-re vonatkozó terveket is ismertette. A Nagyváradi Ősz rendezvényeivel kapcsolatban nemsokára elkezdik a megbeszéléseket a potenciális szponzorokkal, fókuszcsoportos beszélgetést szerveznek. Bunoiu hozzátette, hogy még nem biztos a Nagyváradi Ősz helyszíne sem, mivel a meleg idővel együtt a munkálatok is elkezdődnek a Szent László téren, így a színpadot vagy a könyvtár vagy a Holdas templom előtt állítják majd fel. Az intézmény honlapját is szeretnék felújítani és működtetni.

 

Nagy Noémi