A Munkafelügyelőség fut a pénze után

Bihar megye – A Bihar megyei Területi Munkafelügyelőségen kedden megtartott sajtótájékoztatón Liviu Lupea főfelügyelő a múlthavi ellenőrzések eredményéről és a munkakönyvek kezeléséért járó illetékek behajtásáról beszélt.

Április másodikán és harmadikán pénzügyi ellenőr tanfolyamot tartottak Nagyváradon a Gala hotelben a Munakafelügyelőség alkalmazottainak, ahol megtanulhatták miként kell behajtani az adós cégektől a munkakönyvek kezelésért és megőrzéséért járő illetéket. Mivel 2009 január elsejétől már nem lesznek munkakönyvek, de sok cég elmaradt a Munkafelügyelőségnek járó eddigi illeték befizetésével, az elavulási határidő pedig 5 év, a Munkafelőgyelőség igyekszik minden módszerrel behajtai a restanciát. Az említett tanfolyamon az Országos Adóüügynökség és Munkafelügyelőség képviselőjén kívül a Bihar Megyei Munkafelügyelőség 30 tisztviselője vett részt, de voltak az aradi és temesvári felügyelőségtől is. Liviu Lupea főfelügyelő elmondta még a sajtótájékoztataón, hogy az új székhúz építése nem halad megfelelő ütemben, a CIAC cég el van maradva a szErződésben rögzített garafikonhoz képest, igérik viszont, hogy az átadási határidőre behozzák a lemaradást.

Amúgy a múlt hónapban 500 céget ellenőriztek a munkafelügyelők megyénkben és 73 esetben büntettek összesen 203.100 lejre, 121 esetben pedig figyelmeztettek. Tizenhat cégnél 31 munkaszerződés nélkül dolgozó személyt találtak. A mált hónapban egy halálos munkabbalesetet jegyeztek be, mely tulajdopnképpen még februárban történt: Nagyszalontáról Madarászra biciklivel munkába igyekvő személy halálos gázolás áldozata lett. Volt másik négy, ideiglenes munkaképtelenséggel végződő baleset is. Megyénkben márciusban 6726 munkaszerződést jegyeztek be és felbontottak 6947-et. Bihar megyében 31 munkaközvetítő cég van bejegyezve, de közülük már csak 28 működik. Főleg külföldi munkaközvetítésel foglalkoznak, viszont oly kevesen fordultak hozzájuk a múlt hónapban, hogy nem ttudni igazán miből élnek meg ezeka  cégek, mondta Liviu Lupea főfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján.

Albert Ferenc