Piacolás

2020.05.25. 12:00

Kevesebben voltak az ócskapiacon, mint általában

Újranyílt szombaton a nagyváradi ócskapiac, mely az utóbbi években nemcsak piacként, hanem igazi közösségi térként is működött. Az első nap körülbelül ezren látogattak ki.

Törő Enikő

A múlt hét elején jelentette be a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP), hogy újranyitják az ócskapiacot, mely sokak számára igazán jó hír volt. Szombat reggel el is látogattunk a piacra, mely nehezen megközelíthetővé vált a közelben zajló munkálatok miatt. A gyalogosok számára jelent inkább problémát, hogy eljussanak az „ócskára”, főleg amiatt, mert a Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) sem indít már járatot ide. Nagy meglepetésünkre ezúttal könnyen lehetett parkolóhelyet találni, más hétvégéken akár 10–15 percet is el lehet tölteni ezzel.

Az ócska semmit sem változott: régiségek, használt tárgyak, ruhák és cipők tömkelege várja a vásárlókat, a levegőben pedig sült húsok illata száll. A tavasz beköszöntével már jégkását és fagylaltot is lehet kapni. Az árusok, úgy tűnik, nem felejtették el a jól bevált szlogeneket, melyekkel az asztalukhoz próbálták csábítani a vevőket. Egy átlagos szombathoz képest ezúttal jóval kevesebben voltak a piacon, ez nyilván betudható annak, hogy sokan nem merészkednek még ki a lakásokból a koronavírus-járvány miatt. Liviu Andrică, az ADP vezetője is megerősítette az információt, miszerint más szombatokon legalább háromszor ennyien szoktak lenni, de reméli, hogy hamarosan visszaáll a régi rend.

Óvintézkedések

Az ócskapiacot csak bizonyos feltételek mellett nyithatták meg. Belépéskor például lázat mérnek, illetve az étel- és italbódéknál nem lehet leülni, csupán az ablakon keresztül szolgálnak ki. Úgy tűnik, ezeket a szabályokat a kereskedelmi egységek eladói betartották, kézfertőtlenítőt is helyeztek az ablakba, illetve kesztyűben szolgálták ki a vásárlókat. A piaci árusok azonban semmilyen óvintézkedést nem tettek, nincsenek is kötelezve erre. Ami a vásárlókat illeti: sokan maszkban és kesztyűben válogattak az áru között.

A vasárnapi ócskapiac valószínűleg még gyengébb volt, mint a szombati, ugyanis az esős idő eddig sem kedvezett a piacnak, ez pedig minden bizonnyal ezután sem fog megváltozni.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában