A műhibákról

A műhibákról
Több újdonsággal szolgálnak az orvosi műhibákkal kapcsolatos eljárással kapcsolatban a napokban közvitára bocsátott javaslatok, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

Amint Raed Arafat egészségügyi államtitkár elmondta, újdonság többek között az, hogy a páciensek hozzáférhetnek az orvosi dokumentumokhoz – eddig ezeket csak a hatóságok kérelme alapján adták ki. Megállapítják ezenkívül az erkölcsi kártérítés legmagasabb értékét, ezenkívül a pácienseknek kárfelmérőt biztosítanak, továbbá lesz egy közvetítő is, aki elősegítheti az egyezséget a páciens és a biztosító között. Az orvosok pedig olyan biztosítást kötnek majd, mely a szerződés megkötését megelőző három évre visszamenően is hat. Az egészségügyi személyzetnek egyébként kötelessége lesz mind az erkölcsi, mint az anyagi károkra vonatkozó biztosítást kötni – az eddigi biztosítások legnagyobbrészt csak az anyagi károkra vonatkoztak.

Amint az államtitkár elmagyarázta, a jelenlegi törvény szerint a pácienseknek „nehezen elviselhető” szakértői vizsgálati díjat kell fizetniük nagyon rövid idő alatt, emiatt a szakértői vizsgálatok rendszerint nem is történnek meg, így a páciensek rendszerint pert kezdeményeznek, mely akár öt-hat évig is eltarthat.

Címkék: ,