ERDON Helyi hírek

2008.10.02. 17:49

Sok hűhó, végülis semmiért

<p>Gencs - Rendőri kordon, gyülekezeti összetartás, csendőri jelenlét, püspöki fórum. Egy lelkész kinn, egy benn, végüli mindkettő papírforma szerint egy paplakban. Mindez megtörtént Gencsen.</p>

Nehéz feladat lenne címszavakban összefoglalni az elmúlt évek eseményeit, a gencsiparókiát illetően. A gordiuszi csomó, amit a volt lelkész, Báthori Gyula hosszú évek alatt, kellő fondorlattal kötött, oldhatatlannak látszott az elején, de kemény munkával megtalálták a fonal végét.

Az elmúlt, alig több mint egy évben, minden megtörtént Gencsen, amit az ember elképzelhet, sőt olyasmik is, amiket el sem mert képzelni. Gondoljunk a fokozott rendőri jelenlétre, a csendőrök készültségére, a református hívek két táborra szakadására, a nyilvános fórumokon Báthori Gyula ellen felsorolt vádakra. Szatmár megyében már „csak” egy nagyobb horderejű ügy vár megoldásra, amelyben a volt lelkész érintett, mégpedig a sikkasztási ügy, mondta el lapunknak Székely János ügyvéd.

Az elmúlt hét folyamán sor került egy tárgyalásra Nagyváradon, de abban az ügyben nem érintett a Nagykárolyi Egyházmegye, ezért azzal kapcsolatosan csak a Királyhágmelléki Református Egyhézkerület hivatott foglalkozni, mondta Székely. (A tárgyalást elhalasztották, mert Báthori Gyula arra hivatkozott a nagyváradi ítélőtábla előtt, hogy nincs jelen az ügyvédje.)

Csak egy maradhat

Székely János, a kihelyezett gencsi lelkipásztor, Szomor Attila ügyvédje azonban beszélt arról az ítéletről,  ami szeptember 24–én született a szatmárnémeti bíróságon. Ennek alapján jóváhagyták a Szomor Attila által benyújtott óvást, miszerint Báthori Gyulának semmilyen jogosultsága sincs a gencsi református parókián tartózkodni. Tehát a nagy hajcihő, amit a végrehajtó Gencsre több alkalommal történő kirendelése, a végrehajtó, Pop Ioan Vasile személyének a meghurcolása is feleslegesnek bizonyult, hiszen a szatmári bíróság kimondta: Báthori Gyula nem támaszthat igényt a gencsi parókiára. Báthori Gyula végrehajtó általi belakoltatását semmissé tette ez a határozat. Csak Szomor Attila használhatja a parókiát, így döntött a bíróság.

Volt még egy ítélet, melyben Báthori maga is kérte a belakoltatását, most ezt is semmissé tette a bíróság. Székely János hozzátette: nagyon kedvezőek ezek az ítéletek rájuk nézve és bízik benne, hogy miután sikerül a földterületekkel kapcsolatos homályos részekre is fényt deríteniük, végleg lezárulhat a Báthori ügy. Mindez már „csak” hónapok kérdése.

 

Kapcsolódó cikk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!