A miniszterelnökkel akar tárgyalni a 2019-es költségvetésről a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének

A miniszterelnökkel akar tárgyalni a 2019-es költségvetésről a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének
Szerdán a kormány épületéhez érkezett a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének (AMR) egy küldöttsége, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnökkel tárgyaljon a 2019-es állami költségvetés tervezetéről.

A delegációt az AMR elnöke, Bukarest harmadik kerületének polgármestere, Robert Negoiţă, Gabriela Firea fővárosi főpolgármester, Emil Boc kolozsvári polgármester, továbbá Adrian Dobre ploieşti-i és Gheorghe Falcă aradi polgármester alkotja.

Robert Negoiţă azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy elmennek a kormányhoz, mert a pénzügyminiszter keddi ígérete ellenére szerda délig nem kaptak választ a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseikre.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere azt mondta, szerdán reggel egy informális találkozón olyan javaslat hangzott el, amely értelmében 70-80 millió euróval kurtítanák meg a főváros költségvetését. Firea szerint ez azt jelenti, hogy lehetetlenné válik például a 300-400 új, Euro 6-os szabvány szerint készült autóbusz tervbe vett megvásárlása, vagy az új szülészeti klinika megépítése.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette, hogy tavaly 28 millió eurót veszített az erdélyi nagyváros. Amennyiben idén is ennyivel kevesebb lesz a költségvetés, akkor Kolozsvárnak – akárcsak a többi nagyvárosnak – le kell mondania olyan fontos projektek megvalósításáról, mint a bölcsődék, felüljárók, parkolók építése, új parkok létesítése vagy a forgalom gördülékenységét elősegítő fejlesztések.

 

www.agerpres.ro