A miniszterelnök Vasile Ciurcheát bízta meg ügyvivő jelleggel a CNAS-elnöki feladatokkal

Vasile Ciurchea
Vasile Ciurchea
Ügyvivő jelleggel Vasile Ciurcheát bízta meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöki feladatainak ellátásával – közölte kedden Viorica Dăncilă. A miniszterelnök hozzátette, tudomása van róla, hogy 2012-ben eljárást indított ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), de azóta sem emeltek vádat ellene, és ki sem hallgatták.

A kormányfő annak kapcsán beszélt erről, hogy a sajtó megkérdezte tőle, miért fogadta el az egészségügyi miniszter javaslatát, miután köztudott, hogy Ciurchea ellen kivizsgálást folytat a DNA a CNAS informatikai rendszerével kapcsolatos közbeszerzés ügyében.

‘Magam is láttam ezeket a dolgokat a sajtóban. Arra gondoltam, amikor Sorina Pinteától megérkezett a javaslat, hogy egy szakemberre van szükségünk. Nincs most időnk kísérletezni. Olyan emberre van szükség, aki nagyon jól felkészült, ismeri a rendszert, és aki már dolgozott ott. (…) Én is láttam, hogy 2012-ben eljárást indított ellene a DNA, de azóta se vádat nem emeltek ellene, se ki nem hallgatták. Ha vádat emelnek ellene, akkor természetesen intézkedünk’ – mondta a miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülését követően.

A kormányfő hangsúlyozta: Ciurchea kinevezése ideiglenes, és ha lesznek fejlemények a DNA-eljárás során, menesztik a CNAS éléről.

Dăncilă emlékeztetett: az ártatlanság vélelme európai uniós irányelv.

‘Van egy irányelv, amely szerint az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy politikusról vagy egy másik területen tevékenykedő személyről beszélünk. Ha további elemek jelennek meg a vizsgálat során, vádat emelnek ellene, akkor természetesen menesztjük a tisztségből (…) Engem hazaárulással gyanúsítottak. Akkor mit kellet volna tennem? Mondjak le, vagy mondják a kollégáim, hogy “menj haza!” (…) Utólag bebizonyosodott, hogy ostobaság az egész. Én támogatom a független igazságszolgáltatást, a jogállamiságot, de ugyanakkor kiállok a polgárok jogainak és szabadságainak tiszteletben tartása mellett is’ – mondta.

Vasile Ciurchea, aki korábban már volt a CNAS elnöke, Răzvan Vulcănescu helyébe lép, akit kedden menesztett a kormányfő.

 

www.agerpres.ro