A miniszterelnök leváltását kérik

A miniszterelnök leváltását kérik
Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását kéri a Szociáldemokrata Párttól (PSD) a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely szerint a kormányfőnek az Európai Unió vezetőihez intézett levele “felháborító és veszélyes”.

“Kérjük a PSD-től, hogy haladéktalanul váltsa le Viorica Dăncilát, a miniszterelnök szégyent hoz az országra. Az európai vezetőknek küldött levelével Dăncilă miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy csak egy marionettbáb Liviu Dragnea kezében. A levél tartalma felháborító és veszélyes” – írják az alakulat képviselői egy pénteki Facebook-bejegyzésben.

Ebben ugyanakkor rámutatnak, az európai uniós hivatalosságok jól tudják, hogy mi váltotta ki az augusztus 10-i tüntetést, mint ahogyan azt is, hogy miként zajlott a demonstráció.

“A több száz videofelvétel és az áldozatok vallomásainak ismeretében a miniszterelnök azon kijelentése, miszerint ‘erőszakkal kísérelték meg félreállítani a kormányt’, elfogadhatatlan, és ugyanolyan hiteltelen, mint a kormány, amelyet vezet” – áll még a bejegyzésben.

A Románia Együtt Mozgalom elindítója, Dacian Cioloş nyílt levélben kérte pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását.

“A saját állampolgárai ellen visszaélésszerűen, illegálisan és aránytalanul alkalmazott erőszakkal a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta kormány elbukott egy fontos tesztet, átlépett egy határvonalat, amelyen túl csak egyetlen megoldás létezik: a lemondás” – fogalmaz a volt miniszterelnök a kormányfőhöz intézett nyílt levélben.

Az Európai Bizottság (EB) egyik illetékese megerősítette pénteken azt a sajtóértesülést, miszerint Viorica Dăncilă miniszterelnök levelet intézett Jean-Claude Juncker EB-elnökhöz és Frans Timmermans első alelnökhöz. Az AGERPRES hírügynökség megkeresésére az EB egyik sajtószóvivője azt mondta, rövidesen válaszolni fognak a levélre.

A miniszterelnök állítólag többek között azt írta levelében az augusztus 10-i, bukaresti tüntetésre utalva, hogy erőszakkal kísérelték meg félreállítani a legitim kormányt.

www.agerpres.ro