A miniszterelnök a SRI által kötött protokollumok titkosításának feloldását kéri

Viorica Dăncilă miniszterelnök
Viorica Dăncilă miniszterelnök
Viorica Dăncilă miniszterelnök kéri, hogy oldják fel a titkosítását azoknak a protokollumoknak, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) más állami intézményekkel kötött – tájékoztat a kormány péntek esti közleménye.


Az idézett forrás szerint a miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert ‘hatalmas érdeklődés mutatkozik’ bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia működését mint demokratikus állam, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A SRI állítólagos protokollumaival kapcsolatban állást foglalt pénteken az Államelnöki Hivatal is. ‘A Legfelsőbb Védelmi Tanács nem hagyta jóvá határozattal, hogy protokollumokat kössön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), vagy a SRI és az állam más intézménye, és nem állapított meg többletjogköröket ezeknek. A protokollumokat vagy a SRI, vagy a többi intézmény kezdeményezésére kötötték, saját szervezési és működési szabályuknak megfelelően. A SRI és más állami intézmények között kötött protokollumok egy részét már eljuttatták a titkosszolgálatok működését ellenőrző parlamenti bizottsághoz, ez utóbbi kérésére’ – közölte egy közleményben az elnöki hivatal.

www.agerpres.ro