A miniszter súlyos vádjai

Románia – Tudor Chiurariu igazságügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a korrupcióellenes harc Romániában csaláson alapul.

A csatlakozási tárgyalásokon az igazságügyi fejezet lezárásának egy független értékelés, audit kidolgozása volt a feltétele. Chiuariu állítása szerint ezt a Freedom House már 2004-ben elkészítette, miközben csak 2005-ben írták ki rá a pályázatot.

Chiuariu másik vádja szerint a Freedom House már azelőtt letette az ajánlatát a jelentés elkészítésére, mielőtt a kormány meghívta volna a pályázat keretén belül, ráadásul az ajánlat nem volt teljes, és a kormánynak nem lett volna szabad elfogadnia azt.

Magának a jelentésnek a célja a korrupcióellenes küzdelem alapjainak kidolgozása volt. Chiuariu szerint továbbá Monica Macovei akkori igazságügyi miniszter a parlamenti interpelláció során nem válaszolt három kérdésre, amelyek a jelentést elkészítő szakemberek önéletrajzát firtatták.

Chiuariu emlékeztetetett: Monica Macovei akkori igazságügyi miniszter a dokumentumra hivatkozva váltotta le a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőit, és nevezte ki Daniel Morar jelenlegi főügyészt a vádhatóság élére. Mint ismert, jelenleg Morar „harcban áll” az igazságügyi miniszterrel.

A tárcavezető vádjaira reagáló Cristina Guseth, a Freedom House igazgatója kijelentette, Chiuariu pontatlanságot állít, mert a jelentés 2005 február elseje és március 15-e között készült. Szerinte a miniszter a dokumentum metodológiájából idézett, amelyben tévesen valóban 2004 szerepel.

„Képtelenség, amit Chiuariu állít, hiszen a jelentésünkben olyan eseményekre is utalunk, amelyek 2005-ben történtek. Utalunk többek között azokra a törvénykezdeményezésekre is, amelyek 2005 elején születtek a parlamentben” – mondta Cristina Guseth.

A másik vádra reagálva az igazgató azt mondta: a Freedom House egyedüliként jelentkezett a versenytárgyalásra. „Csupán árajánlatot kért tőlünk a tárca, nem volt tulajdonképpeni versenytárgyalás. Nem is lehetett, mert az igazságügyi védzáradék alkalmazásának határideje 2005 áprilisa volt, tőlünk pedig februárban kértek projektet.”