A minimálbér megemelését követelik

Akt.:
Nagyvárad – Kedden az ország több városában tiltakozó akciókba kezdtek a szakszervezetek, elégedetlenségüket fejezve ki amiatt, hogy nem emelkedtek a minimálbérek. Nagyváradon egyelőre nem volt tüntetés.

A CNSLR Frăţia, a Cartel Alfa és a BNS elnevezésű szakszervezeti tömbökbe tömörült munkavállalók amiatt tiltakoznak, hogy a kormány nem tett eleget azon szerződésben vállalt kötelezettségének, miszerint július 1-től 500 lejről 540 lejre emeli az országos minimálbér összegét. A két fél képviselői még tavaly decemberben egyeztek meg erről. Mostani megmozdulásukkal ugyanakkor a szakszervezetisek már azt szeretnék elérni, hogy 600 lejre emelkedjen a minimálbér összege, mindezt azzal indokolva, hogy időközben elszabadultak az árak. Ovidiu Jurca, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) alelnöke fontos vélte kihangsúlyozni, hogy a szindikátusok képviselői közösen fognak kivonulni az utcára, mivel megitélésében olyan problémáról van szó, mely “mindannyiunkat érinti”. Hozzátette: az első félévben az állami költségvetés bevételei nyolc százalékkal meghaladták a tervezett szintet, így nincs reális alapja a kormány azon magyarázkodásának, miszerint nem léteznek források a minimálbér megemelésére.

Július 8-án döntenek

Paul Păcuraru munkaügyi miniszter egyébként azt közölte egy keddi nyilatkozatában, hogy megkapta a Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökhöz intézett levelet, melyben az érintettek felsorolják a béremelésre vonatkozó indokaikat, azonban a listát csupán a szakszervezetisek látták el kézjegyükkel. A tárcavezető ebből arra következtetett, hogy a munkáltatók és az érdekvédelmi szervezetek még nem egyeztek meg egymással ez ügyben, így nem lehet nem egységes követelésről vagy álláspontról beszélni.

Noha kedden az ország több városában, többek közt Bukarestben is tüntettek a prefektúrák épületei előtt, Nagyváradon egyelőre nem került sor tiltakozó jellegű megmozdulásra. Ioan Marfici, a CNSLR Frăţia Bihar megyei vezetőjének elmondása szerint kivárnak, illetve a július 8-én lezajló gyűlésükön fognak majd dönteni arról, hogy mit lépjenek.

Ciucur L. Antonius