A Mikulás hozza a Székely Tévét

A Mikulás hozza a Székely Tévét
Csíkszereda – A legutóbbi határidő szerint december 5-re tervezik a Székely Televízió indítását Csíkszeredában. A Europe Media Kft. két televíziót is indít Csíkszeredában.

Egyiket kizárólag magyar nyelven, ennek névadására pályázatot hirdettek meg, a beérkezett javaslatokból választották ki a Székely Tv nevet. A másik, román nyelvű csatornát Sun Tv néven szerette volna indítani a vállalkozó, de mint kiderült, ezt a nevet már bejegyeztették, ezért változtatásra volt szükség. „Graal Tv az új név, ez is egy javaslat volt azon a pályázaton, amelyet a magyar nyelvű tévé névadására hirdettünk” – mondta a Csíki Hírlapnak Bogdan Eduard Aiacoboaiei, a vállalkozás tulajdonosa. A Székely Televízió indítása már több alkalommal csúszott, a tulajdonos szerint azonban biztos a deü cember 5-i dátum, különösen, hogy a Mikulás érkezésével kötik össze az indulást. A vállalkozó elmesélte, amikor az Országos Audiovizuális Tanácsnál bemutatták az új stúdióról készült képeket, mindenki meg volt győződve arról, hogy azokat egy bukaresti tévénél készítették. „Állítom, hogy még Kolozsváron sincs ilyen minőségű felszereléssel rendelkező stúdió.

A beruházás összértéke eléri a 200 ezer eurót” – árulta el Aiacoboaiei. Most a kábel- frekvencia megszerzése a legfontosabb, enélkül a műsor nem továbbítható az UPC hálózatán. A tulajdonos szerint van ígéret arra, hogy ez néhány napon belül megoldódik. Az első adást december 5-én 16 órakor tervezik, ekkor kerül sor a névadásra kiírt pályázat nyerteseinek díjazására is. A kizárólag magyar nyelven sugárzó Székely Tv indulásból napi 4–6 óra saját készítésű műsorral jelentkezik, ezeknek nagy része élő adás lesz, mind a stúdióból, mind az utcáról. Emellett szórakoztató, interaktív műsorok, filmek szerepelnek a műsorban, ezekre szerződéseket kötöttek. „Lehetőségünk és technikai eszközünk arra is van, hogy a jégpályáról élőben közvetítsünk jégkorong-mérkőzéseket, illetve ezzel párhuzamosan a stúdió is bekapcsolódjon a meghívottak kommentárjaival” – tette hozzá a tulajdonos. Az élő közvetítés egyik fontos feltétele, hogy a jégpálya és a Kőrösi Csoma Sándor utcai stúdió között optikai kábelt helyezzenek el, amire az UPC szintén ígéretet tett. Aiacoboaiei úgy véli, megtalálta a megfelelő embereket a műsorvezetésre, illetve a stúdió működtetésére, ők szinte kivétel nélkül helybeliek. További részleteket, és a stúdió bemutatását az indulás előtti sajtótájékoztatóra ígérte.

(Csíki Hírlap)