A Mikulás Bélfenyéren is járt

Minden gyerek kapott ajándékot
Minden gyerek kapott ajándékot - © Gazsó János
Bihar megye – A Bélfenyéri Kolping Család Egyesület és a római katolikus plébánia hivatala 11 éve közösen szervezi a mikulás ünnepségeket a faluban. Idén magyarországi vendégek is érkeztek.

 

 

A helységben a mikulásjárás hagyománya mindig is élt, de miután a fent említett egyesület megalapította és napjainkban is működteti a Szent Miklós Gyermekotthont, melyben árva, félárva, szociálisan sérült főként bihar megyei, magyar gyerekek élnek, Szent Miklós püspök ünnepe kettős ünnep a falu életében. Több éve a Mikulás és krampuszai Békéscsabáról és Békésről érkeznek oda.

 

A felnőttekre is gondolt

 

Az ünnepség elején Molnár Imre, az „Alföld bűvésze” kápráztatta el a nagyérdeműt. Délben Kiss Márton, bélfenyéri plébános ünnepi szentmisét mutatott be. Advent második vasárnapja lévén a liturgia elején megtartották az ünnepi gyertyagyújtást. A falu apraja nagyja, a Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai gyermekotthonának 16 lakója, valamint a magyarországi vendégsereg is részt vett a szentmisén. Ezt követően a templomban az aktív hívek 3 könyörgő imával fordultak az Úrhoz. A mise után a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium 2 tanára Köveskúti Péter és Sándor Kerestyén Ferenc 26 diáklánnyal és Csordás Ákossal közösen verssel és dalokkal köszöntötték a helyieket. A műsor végére megérkezett a Mikulás is, akit tapsvihar és sok csillogó szempár fogadott. A gyerekek sorban elé léptek, bemutatkoztak, vereset vagy dalt adtak elő, s megkapták a békéscsabai mikuláscsomagot. A nagyszakállú a felnőttekről sem feledkezett meg, mindenki kezet fogott a Mikulással és szaloncukrot is kapott. „Elmondhatatlan öröm mit jelent nekem, hogy Magyarországról eljönnek hozzánk. Én is magyar földön születtem, de ez lett velünk, most itt vagyunk…”– mondta egy idős özvegyasszony a vendégeknek.

 

A karácsonyra is készültek

 

A templomból kijőve a gyermekotthon ebédlőjében és a faluházban dr. Pálmai Tamás, a békéscsabai KÉSZ elnök bográcsosa és meleg tea várt mindenkit. Az ebéd után a gyermekotthonban szabad beszélgetéssel és közös játékkal folytatódott a délutáni program. A vendégek nem csak „mikulásozásra” jöttek, karácsonyi ajándékokat, meleg ruhát, cipőt, élelmiszert is hoztak az ünnepekre a gyermekotthon lakóinak, valamint anyagiakkal is hozzájárultak a karácsonyi és téli kiadásokhoz. Ezt támogatta a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Tar Lajos, Molnár Imre, Dr. Pálmai Tamás, Köveskúti Péter, Sándor Kerestyén Ferencz, Vári Sándor és a Békési Barátok Köre. Az Úr áldja meg mindannyiukat!

Balázs Natália