A Mikó-ügy is szerepel az amerikai külügy vallásszabadság-jelentésében

A Mikó-ügy is szerepel az amerikai külügy vallásszabadság-jelentésében
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium “újraállamosítása”, valamint a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú folyamata is szerepel az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság nemzetközi állapotáról készült, szerdán közzétett jelentésének Romániáról szóló fejezetében – s ezt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) saját erőfeszítéseinek tulajdonítja.

A tavalyi évre vonatkozó jelentés egyebek mellett megállapítja, hogy sok esetben a kisebbségi vallási csoportok nem tudták visszaszerezni az egykor tőlük elkobzott ingatlanok tulajdonjogát, holott erre feljogosítják őket a romániai törvények. A dokumentum megállapítja, hogy az igénylők szerint a helyi hatóságok akadályozzák a restitúciót, vagy rendszeresen későn szolgáltatnak információt a visszaigényelt ingatlanokról a különleges restitúciós bizottságnak és az országos restitúciós hatóságnak annak ellenére, hogy a törvények bírságokat állapítanak meg az ilyen esetekre.
Megjegyzik, a restitúciós hatóság 14 814 visszaigénylési kérelmet kapott, ezek közül 5026-ot tárgyalt meg tavaly augusztus végéig.
A jelentés jelzi, a román kormány továbbra is megtagadja az erdélyi római katolikus egyháznak a gyulafehérvári Batthyaneum könyvtár visszaszolgáltatását annak ellenére, hogy 16 évvel ezelőtt született erről egy bukaresti kormányzati sürgősségi rendelet, majd 2012-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is elmarasztalta Romániát, amiért nem tisztázta az épület tulajdonjogát.
Kitér arra is, hogy a ploiesti-i ítélőtábla tavaly novemberben “újraállamosította” a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot – amelyet eredetileg 2002-ben szolgáltattak vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek -, és a visszaszolgáltatási bizottság három tagját három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Megállapítják, az ítélet szerint az iskola nem volt a református egyházé annak ellenére, hogy a kommunista hatóságoknak az államosításról szóló dokumentumai az egyházat jelölték meg tulajdonosként.
A jelentés részletesen foglalkozik a román görögkatolikus egyházat ért hátrányos megkülönböztetési esetekkel is.
Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében úgy értékelte, hogy az amerikai jelentés saját nemzetközi erőfeszítéseinek egyik eredménye, és azzal áll összefüggésben, hogy júniusban a szövetség küldöttsége – a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) támogatásával – az amerikai Külügyminisztériumban és a Kongresszusban mutatta be a romániai jogsértéseket.
“A jelentés tartalmazza az ingatlan-visszajuttatás általunk bemutatott legfontosabb visszaéléseit, beleértve a Mikó-ügyben született igazságtalan bírósági ítéletet. Fontosnak tartjuk, hogy az amerikai törvényhozás után egy újabb külügyminisztériumi dokumentum is rámutat Románia mulasztásaira” – idézte a hírlevél Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki szerint ez a jelentés is fokozza a Romániára nehezedő nyomást.
A politikus hozzátette: az RMDSZ folytatja a partnerek tájékoztatását a valós kisebbségi helyzetről, és következetesen beszámol arról is, ha jogsértések történnek, és Románia nem teljesíti a kisebbségek iránt vállalt kötelezettségeit.