A Microsoft szó szerint megváltoztatja világlátásunk

Akt.:
A Microsoft szó szerint megváltoztatja világlátásunk
Végre ismét libbent egy kicsit a lepel és újabb részletek láttak napvilágot a Microsoft HoloLens-ről, avagy a redmondi óriás azon holografikus szemüvegéről, amely a virtuális valóságot terjeszti ki oly módon, hogy a fizikai és a virtuális valóság határvonalait egybemossa.

Microsoft HoloLens

A tavalyi Consumer Electronics Show-n (CES) bemutatott Microsoft HoloLens szemüvegből az idén már rendelhetnek is a fejlesztők. A kütyü lényegében egy viselhető szemüveg eszközbe épített izmos számítógép. Míg a konkurens fejlesztések, a Sony Morpheus vagy a Facebook Oculus projektjei kizárólag a virtuális valóság minél valósághűbb létrehozásán fáradoznak, hogy úgy érzékeljük, mintha valahol egészen máshol lennénk a térben, addig a Microsoft HoloLens a már meglévő fizikai valóságunkba és térérzékelésünkbe kever virtuális elemeket egy számítógépes szemüveg segítségével. Vagyis például a saját szobánkban láthatunk a szemüveg által a térbe “kivetített”, három dimenziós elemeket, legyen az például egy óra, TV, nyugtató animáció, fények vagy egy egész játékprogram – például a Microsoft által nemrég felvásárolt, Minecraft nevű, kockákból építkező játék, amelyet az asztalunkon látva, azon megjelenítve a valós térben történő mozdulatokkal irányíthatunk, befolyásolhatunk.

A virtuális valóság kiterjesztése a fizikai valóságra

A rendszer lényege, hogy a virtuális valóságot kiterjeszti, avagy a mi fizikai látómezőnkben lévő dolgokra helyezi a virtualitás rétegét, ami azzal egybemosódva úgy jelenik meg, mintha az is a fizikai terünk valóságához tartozna – például egy polcra a tér adott pontján mindig odavetít egy vázát, így gyakorlatilag a virtuális valóság és a virtualitás keverésének felhasználási módozatai végtelenek. Például megjeleníthetjük a valós környezetünkben a Skype beszélgetőpartnerünket.

Lélek a gépben

Hogyan történik mindez? Izmos hardver és számtalan alegység segítségével. A HoloLensben többféle érzékelőt is elhelyeztek, például fényérzékelő egységet, négy darab kamerát, amelyek a környezet megértését és térbeli behatárolását teszik lehetővé. Mindezek mellett egy 2 megapixeles kamera is helyt kapott a kütyüben, illetve egy mikrofon, amelyekkel fotókat és videókat rögzíthet a viselője, illetve hangutasításokat is adhat.
A szemüveg különlegessége, hogy a konkurensek által bemutatott eszközöktől eltérően sem bivalyerős számítógéppel, sem telefonnal nem kell összeköttetésben állnia. A HoloLens egy önmagában, önállóan működő számítógépes rendszer, saját processzorral, grafikai vezérlővel és holografikus képalkotó egységgel. A számítógép lelkét egy 32 bites Intel processzor jelenti majd, amihez hozzáadódik még a Microsoft saját fejlesztésű Holographic Processing Unit-jának (HPU) processzora. 2 GB RAM memória és 64 GB belső tárhely áll majd rendelkezésre, súlya 579 gramm, Bluetooth és Wifi hálózati képességekkel. A microUSB-n tölthető akkumulátor aktív használat mellett akár 2-3 órát is bírja majd egy töltéssel.

 

Fejlesztő partner a NASA

Az eszközt a Microsoft a NASA közreműködésével fejleszti, felhasználása azonban egyáltalán nem igényel űrtechnológiás képzettséget, annyira egyszerű lesz vele a kiterjesztett valóságot mozdulatokkal és hangparancsokkal vezérelni, mint Paintben rajzolni – hangsúlyozta a Microsoft.

HoloLens 4

A készülék nagyjából egyetlen és legnagyobb hátránya a rémségesen magas ár, a fejlesztők számára mostantól elérhető eszköz 3000 dollárért rendelhető meg. A szívroham elkerülése érdekében ezt az árat most át sem számoljuk lejbe.

Íme a Microsoft egyik koncepció videója a HoloLensről: