„A mi vidékünkön nincs hagyománya lovassportoknak”

„A mi vidékünkön nincs hagyománya lovassportoknak”
Szatmár megye — A sárerdei megszüntetett fácántelep helyén minden bizonnyal lovarda fog működni az elkövetkezőkben, ugyanis már megkezdődtek az átalakítási illetve felújítási munkálatok.  

Szerdán Antal István a Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesületének elnöke bemutatta a megyszékhely előljáróinak, illetve a sajtó képviselőinek a készülő lovardát, illetve elmondta az egyesület terveit. Az elképzelések szerint, egy olyan telepet hoznak majd létre, ami lovaglásra és közös családi kikapcsolódára egyaránt alkalmas lesz, amire a várostól távol lévő, gyönyörű környezet a garancia. Jelenleg csak néhány ló tanyázik a lovardában, ugyanis egyelőre ennyinek van készen az istálója. A területet Szatmárnémeti önkormányzata bocsátotta az egyesület rendelkezésére, azonban fenntartásához támogatók bevonására is szükség van.

Szatmár megyében egyelőre nincs tradíciója a lovassaportoknak, a lovaglásnak. Remélhetőleg, a lovarda elkészültével többen kedvet kapnak hozzá. A megszüntetett fácántelep jelentős átépítésen kell átessen ahhoz, hogy lovarda legyen belőle, ugyanis az összes épületet, melléképületet át kell alakítani. A lovarda összetrülete hét hektár. A teljes átépítés elkészültével több lesz mint egy egyszerű lovarda, akár családi programokra, rendhagyó biológiaórák megtartására egyaránt alkalmas lesz. A Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesületének tervei szerint, egy gyakorlópálya is el fog készülni, ahol évente versenyeket, lovasbeutatókat is szerveznek majd. A szatmránémetiben megrendezett lovasbemutatókon rengetegen részt vettek, ezek szerint, van kereslet az ilyen jellegű rendezvényekre — magyarázta Antal István a szerdai sajtótájékoztatón.

Lovasoktatás

A lovaglóórákat már most lehet venni óránkénti 30 lejért, azonban a lovarda tulajdonképpeni beindítása még várat magára az átépítés befejeztéig. Ez az ár kicsit soknak tűnhet, azonban a lovak élelmezése, gondozása igen költséges. Egy ló havi takarmányának ára körülbelül ötszáz lejbe kerül. A lovarda fenntartását önerőből és sporzortámogatásokból fogják fedezni.

Jelenleg az egyesület minden energiáját az egy hét múlva megredezésre kerülő Románia Kupa elnevezésű verseny szervezése emészti fel, ugyanis Szatmárnémetiben kerül megrendezésre a Fogathajtók Országos Bajnokságának harmadik fordulója. A versennyel kapcsolatos bővebb információk a www.atelaje.ro internetes címen olvashatók.