A mi „nagy generációnk" – Metropol

A mi „nagy generációnk" – Metropol

Bihar megye – A legendás Metropol együttesről szóló dokumentumfilm bemutatójára gyűltek egybe a zenészek, ez egykori és mai rajongók, az örökifjú rockerek szerdán este az Ady liceum nagytermébe. Koncertet is terveznek.

Miközben Magyarországon a Metró, az Omega, az Illés együttes tépte a húrokat a ’60-as, ’70-es években a nagyváradi fiataloknak az országos hírűvé vált Metropol volt a kedvence. Mint a dokumentumfilmben megszólalók visszaemlékezéseiből kiderült, a csapat 1968-ban játszott először, a kiugrást az 1971-ben tartott Siculus fesztivál jelentette, a véget pedig a ’80-as évek elején a meghiusult külföldi utak (még a barátinak nevezett egykori NDK-ba és a Szovjetunióba sem engedték őket!), amikor az akkori „mindehatók” véleménye az volt, hogy „ezek a hosszú hajú, szakállas bozgorok nincs mit keressenek külföldön”, ráadásul lehallgatták, megfigyelték őket.

Égig ért az ének!

A Varadinum sorozat Civil Társadalom Napja keretében megejtett összejövetelen dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke köszöntött mindenkit, aki eljött emlékezni arra az együttesre, mely Nagyvárad meghatározó tényezője volt a ’60-as és ’70-es években, és olyan értéket teremtett, melyet ma is becsülni kell. Boros ZoltánÉgig érhetne a az ének… című mintegy háromnegyed órás dokumentumfilmjében aztán visszautaztunk az időben három-négy évtizedet. A korabeli felvételeken nem csak a hangszerek és a zenészek szólaltak meg, de a régi Nagyvárad is visszaköszönt, pédául a főutcán még villamos járt, a Dacia szálló tetejéről régi tipusú buszokat láttunk áthaladni a Körös hídján. De feltűnt az ugyancsak ismert Vox-T és a Mikron együttes, emlékezett mások mellett Józsa Erika Ausztráliából, és Szabó József rendező is.

Legendává vált idők

A vetítés után vastaps köszöntötte a film készítője mellett Orbán Andrást, Trifán Lászlót, Trendler Józsefet és Virányi Attilát, ugyanakkor egy percnyi csenddel emlékeztek a balesetben elhunyt legendás dobosra, énekesre, Ráduly Bélára (akinek névnapja is volt éppen). A szóbeli visszaemlékezések során elhangzott, hogy akkoriban 10-12 klubban is szólt élőzene akkoriban, ahol szinte perceken belül megszólatak a nyugati együttesek legújabb szerzeményei, ám a Metropol abba a közegbe egyéni hangzást hozott; a zenészek egy „virtuális világot” teremtettek az adott politikai rendszerben, ahol esetenként 10-15 ezer ember tapsolt nekik az ország bármelyik pontján.

Újra együtt lesznek

A rajongók számára fontos bejelentés is elhangzott: a Metropol megalakulásának 40. évfordulója alkalmából idén újra összeáll a banda, most még nem rögzített, de majd idejében nyílvánosságra hozandó időpontban! Bár a színház épülete lenne az ideális helyszín (mint volt pár évvel korábban), de annak renoválása miatt a Szakszervezetek Művelődési Háza lesz majd a buli helyszíne.

Relikviákat lehetett venni

A helyszínen természetesen vásárolni is lehetett. Kapható volt maga a bemutatott film DVD-n, illetve az együttesről szóló könyv is, továbbá az 1978-ban kiadott úgynevezett „fehér lemez”. Utóbbit eredeti LP-formájában, de javított minőségben jelentették meg Magyarországon. Mint megtudtuk, annak idején egy nap alatt vették fel a lemez anyagát Bukarestben. A most vásárlók egy kísérőlapot is kaptak a hanghordozóhoz, exkluzív fényképekkel, közöttük egy olyannal, melyet annak idején a titkosszolgálat fotósa készített.

Rencz Csaba