A mezőtelki szüreti bál

A mezőtelki szüreti bál
Bihar megye – A sok évre visszamenő tradiciót folytatva az elmúlt szombaton ismét megrendezték Mezőtelkiben a szüreti bált. Az elmúlt hét folyamán nagyon változékony volt az idő, de az ottanaik abban reménykedtünk, hogy a hétvégén mégis jó időben sikerül majd a hivogatóknak bejárni a falut.

Mindez sikeresnek bizonyúlt és a rendezvényre sokan eljönnek. Délután három órakor, óvodások, kisiskolások, szülők, nagyszülők gyülekeztek a helyi kultúrotthon előtt, majd a táncműsoruk bemutatása után a népviseletbe öltözött fiatalok csoportja énekszóval, gyalogosan indult el bejárni a települést. Útközben több helyen is megálltak és az óvodások, illetve a kisiskolások mindenütt előadták műsorukat. A falu lakói süteménnyel, tésztával kinálták az esti hivogató fiatalokat.

Magyar népviseletbe

Megtudtuk, hogy az óvodások táncprogramját Hegedűs Andrea és Tyirla Éva oktatók, míg a kisiskolásokét Sorbán Aliz tanította be. Érdekességnek tűnik, de gyakran előfordul Mezőtelkiben, hogy ilyen  rendezvényeken a román szülők is magyar népviseletbe öltöztetik gyerekeiket, akik aztán közösen vesznek részt a programokon. Este nyolc órakor aránylag még kevés résztvevő mellett az óvodások néptánca nyitotta meg a szüreti bált. Tizenegy órára aztán, amikor az iskolások tartottak néptáncbemutatót már megtelt a terem szórakozni vágyókkal. A hajnalig tartó mulatságon az örvéndi Royal zenekar húzta a talpalávalót.

Hasas János