A mester művészfotói

A mester művészfotói
A kolozsvári Szépművészeti Múzeum kiállító termeiben Mircea Albu „Elemente” (Elemek)- című művészfotó kiállítása nyílt meg. A megnyitó alkalmából a múzeum igazgatója Călin Stegerean, valamint Feleki Károly, a Ion Adreescu Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem tanára értekezett a kiállított művészfotókról.

Călin Stegerean szerint rendkívüli eseményt jelent ennek a kiállításnak a bemutatása. Köszöntötte a 70. születésnapját ünneplő fotóművészt.

Feleki Károly a kiállítást méltató beszédében elmondta, a hetvenes évek elejéig kell visszamennünk a fotóművészet birodalmába ahhoz, hogy ezeknek a képeknek a jelentőségét, értékelni tudjuk. A fotózás területén bizonyos szabályoknak a betartása kötelező volt. A valódi fotózás nagyon sok figyelmet kíván, türelmet az előhíváshoz. Ki kellett a hívóoldatokat kísérletezni. Majd a képet fixálóba tenni, kimosni mindazokat a felesleges anyagokat, melyek a képet megsemmisíthetik. Tehát az analóg képek kidolgozási folyamatait elevenítette fel.

Abban az időben, az ország különböző városaiban, mint például Kolozsváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Brassóban, Bukarestben működtek fotóklubok.

Mircea Albu abban az időben, fekete- fehérben fényképezett. Kolozsváron több fotóklub is működött, a különböző fotóklubok tevékenységeit is összehangolta. A kolozsvári ArtImage Egyesület alapítója, amelynek elnöke is. Tovább folytatta a Napoca Fotóklubban kezdeményezett művészfotózási megnyilvánulásokat. Jó diplomáciai érzékkel, rendelkezik. Talán ennek is köszönhető a kiváló szervezési tevékenysége. 2012-ben a Szathmári Pap Károly nemzetközi szalon megnyitása a nevéhez fűződik.

Feleki Károly feleleveníti a 80-as évek hangulatát, amikor egy kiállítás alkalmából többek között egy zsindely fedelű házról készült képet akartak kiállítani. A cenzúra azért nem engedte kiállítani, mert a szolgálatos szemnek és fülnek nem volt elfogadható egy zsindely fedelű ház. A szocializmusban nincs ilyen- szólt az indok.

A mostani kiállítás bizonyítja azt a fejlődést, ami a fotó iparban, de magában a művészeti fotózásban is végbement. Ma már a digitális technika új lehetőségek kipróbálását is jelenti. Mircea Albu szemináriumokat tartott, fotóversenyeket szervezett. Fotóiskolát hozott létre. Nagyon sok kolozsvári fotóst indított el annak idején.

Az Elemek–című kiállítása a hetvenedik születésnapjának a megkoronázását jelenti. A kiállított 70 színes fotó a belső átélések, benyomások vizuális formában kifejezett esszét is jelentik. 55 éve foglalkozik fotóval az alkotóművész. Tevékenységét több szakaszra lehet osztani. Feleki Károly azzal fejezte be mondanivalóját: Az ember értékét meghatározza az, ahogyan tudja alakítani a sorsokat. Mircea Albu művészfotózási tevékenységének értéke jelentős.

Marian Iancău, az ArtImage Egyesület tagja, beszélt a fotóművészről. Rájött arra, könnyű beszélgetni Mircea Albu-val, de nehéz róla beszélni. Nem talált megfelelő szöveget, amely kifejezné a mester kiállításának lényegét. Ezért a jellemzőket sorolt fel, melyek Mircea Albu-hoz kapcsolódnak: a szenvedély, az érték, a fotó, a szín, az igazság, tanár, apa, férj.

Mircea Albu szerint a képek nem csak az ember környezetét, hanem a közterületet is megszépítik, a mai agresszív vizuális hatásoktól való menekülés utját is jelentik.

A kiállításai a kép iránti szeretet, a fotózással kapcsolatos szenvedély, az emberi méltóság, a természeti szépségek kifejezői.

Számomra ez a kiállítás azért példaértékű, mert a művész képeiben rendkívül hatásosan fogalmazza meg a súrlófény effektusainak jelentőségét. Van türelme kivárni azon természeti megnyilvánulásokat, melyeket lencsevégre kapva, bemutathatja a természet nagyon látványos értékeit, fotóban megfogalmazva, valamint a képi textúra összes ravaszságait megtalálja. Mindenik kiállított képe 2013-ban készült. Képei alaposan átgondolt mondanivalót fejeznek ki. A digitális technika lehetőségeit felhasználva, közli véleményét, látásmódját. Bemutatja az őt körülvevő világnak képi szépségeit.

Csomafáy Ferenc