A Messiás oratórium hangzott el

A Messiás oratórium hangzott el
George Friedrich Händel „Messiás” című oratóriumának hangjai csendültek fel Nagyváradon, a Mormon Tabernacle Choir (Mormon Tábernákolum Korus) előadásában, a mormon gyülekezeti házban.


George Friedrich Händel „Messiás” című oratóriumának hangjai csendültek fel Nagyváradon, szombaton, április 23-án, a Mormon Tabernacle Choir (Mormon Tábernákolum Korus) előadásában, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, Pável utcai gyülekezeti házában. A világhírű kórus különleges engedélyével kivetítés által a nagyváradi zenekedvelők húsvéti, mennybemeneteli ünnepeit gazdagíthatta ez a koncert.

A 360 tagú, önkéntesekből álló, több mint 100 éves múltra tekintő, „Amerika kórusa”-ként is ismert kórus, aki már Magyarországon is többször nagy sikerrel koncertezett, Salt Lake City-ben adta elő a teljes oratóriumot, márciusban. Ezt élőben és aztán tíznapon át az internet segítségével bárki ingyenesen megtekinthette. Nagyváradra a kéthúsvét között hozták el a szervezők, hogy ezáltal mindenkinek szebbé tehessék az ünnepet.

Jótékonyság

A „Messiás” oratóriumot George Friedrich Händel 1741-ben írta és szövege teljességében a Biblia szövegéből lett összeállítva Charles Jennens által. Az oratórium a Messiáról, Jézus Krisztusról szól és mindarról amit Ő a világért tett. 1942-ben Húsvét alkalmával, egy, a bemutatására szervezett nagy jótékonysági koncerten csedült fel először, Dublinban, Írországban.

A londoni bemutató, mely 1743 tavaszán volt a Covent Gardenben, szintén jótékonysági koncert volt, a Foundling Hospital (árva- vagy lelencház) javára. A Messiásnak rövid idő alatt egyre nagyobb lett a népszerűsége, és a kortárs zenetörténész Burney a következőket írta róla: „E szent oratórium, ahogyan eleinte nevezték, mivelhogy szövege teljes egészében a Szentírásból származik, a közönségnél igen nagy tetszést aratott, ezért Händel a legtisztább jótékonyságtól indíttatva arra a dicséretes elhatározásra jutott, hogy a Messiást minden évben előadja az árvaház javára. S ez így is történt élete végéig”.

Azóta is sokak elhagyhatatlan húsvéti szokásai közé tartozik a teljes oratórium meghallgatása, és azt sok helyen jótékonysági koncertként adják elő.

Geambaşu Izabella