A mesét ünnepelték Nagyváradon

Akt.:
A mesét ünnepelték Nagyváradon
Szombaton Nagyváradon szervezte meg a Szacsvay Imre Általános Iskola a XIX. Mesék szárnyán Mesevetélkedőt. A díjkiosztó ünnepséget este tartották az önkormányzat Florica Ungur termében.

Tizennégy romániai megyében hirdették meg a román Tanügyminisztérium versenykalendáriumában szereplő, Alföldy Andrea tanítónő ötlete nyomán életre kelt XIX. Mesék szárnyán Mesevetélkedőt II-IV. osztályos diákok számára, 4 fős csapatok számára, azzal a nem titkolt céllal, hogy rátaláljanak tehetséges gyermekekre, és kineveljék a romániai magyarság jövőbeli vezető értelmiségi rétegét. Három fordulót vettek sikerrel azok a negyedikes versenyzők, akik bejutottak a Szacsvay Imre Általános Iskola által szervezett múlt szombati döntőbe. Valójában 18 csapat, mert volt olyan megye, melyet többen is képviseltek, például Bihart is a Szacsvay-iskola Sün és Szuper csapatai, valamint a biharszentjánosi Lónyay Tivadar Általános Iskola Csillagok csapata. A feladatlapokon szerepelt fogalmazás, keresztrejtvény, igaz-hamis próba, színezés, illetve volt még egy-egy 3 perces színpadi jelenet bemutatása az egységesen feladott 12 mese közül egynek a kiválasztásával (ezek Arany László gyűjteményéből származtak).

Helyezések

A zsűri elnöke dr. Pető Csilla egyetemi oktató volt, rajta kívül értékeltek még Mayla Júlia- a Tanügyminisztérium Kisebbségi Főosztályának képviseletében, valamint Pásztor Gabriella, Tăut Eliza, Szilágyi Mária, Dénes Irénke, Mátyás Imola, Mátyás Ildikó, Román Melinda és Leiti Mónika pedagógusok.
Több kategóriában osztottak díjakat, a három Bihar megyei csapat a színpadi produkciók tekintetében a 10 legjobban tetsző közt végzett. Összetettben a Csillagok (Kiss Kamilla, Murvai Nikolett, Pék Hanna, Prajea Nicoleta, tanítőnő: Gagyi Annamária) a 14., a Szuper csapat (Blaskó Péter, Csathó-Hanburg Krisztina, Mérai László, Uitz Anna-Zsófia, tanítónő: Buzási Noémi) a 8., a Sün (Bárdos Ingrid, Kulcsár Kamilla, Lakatos Vanessa, Bereczki Zsófia, tanítónő: Alföldy Andrea) pedig a 6. lett.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,