A merevedési zavar

A merevedési zavar
Az erekció elérésével vagy fenntartásával kapcsolatos problémák egy adott pillanatban, különböző okokból kifolyólag, bármelyik férfi életében előfordulhatnak.

Egy ilyen helyzet kialakulása gyakran stresszt és szégyenérzetet okoz. Sok férfi nem kezelteti magát, idő vagy információ hiányában, vagy egyszerűen azért, mert nem tudja kihez forduljon. Más férfiak inkább könnyen hozzáférhető kezeléseket választanak, amik nem megfelelőek számunkra, vagy ami még rosszabb, komoly mellékhatásokkal járhatnak. Aggasztó, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiaknak csupán egyharmadát diagnosztizálják és kezelik helyesen.

Ezért ha merevedési zavar jelentkezik, a férfinak tudnia kell, hogy endokrinológushoz is fordulhat, előítéletek és indiszkréció nélkül, és hatékony megoldásokat kaphat szexuális egészsége helyreállítására és fenntartására, minél hosszabb időre.

Miért endokrinológus orvos? Mivel a merevedési zavarnak gyakran endokrinológiai oka lehet, például hipogonadizmus, hiperprolaktinémia, pajzsmirigy vagy mellékvese rendellenességek.

A hypogonadizmus különböző okokból megjelenhet fiatal férfiaknál, de a kor előrehaladtával is, és az “andropauza” elnevezésű időszakban csúcsosodik ki. A hipogonadizmust az androgén hormonok szintjének csökkenése jellemzi. A tesztoszteron kimerülése anyagcsere, szív és érrendszeri rendellenességekkel jár, általában alacsonyabb az életminőség és a várható élettartam. A hipogonadizmus általában összefüggésben áll a szexuális érdeklődés csökkenésével, az erekciós zavarokkal, az energiahiánnyal és a depresszióval. A tesztoszteron szintjének beállítása a betegek libidójának, szexuális potenciáljának és jólétének növeléséhez vezethet. Ezért az alacsony libidó, ejakulációs rendellenességek, zsigeri elhízás vagy anyagcsere-rendellenességek esetén a tesztoszteronhiány vizsgálata is ajánlott.

A hyperprolactinemia gyakrabban fordul elő gyógyszerek, például néhány antidepresszáns vagy prokinetikus szer alkalmazása után. A hyperprolactinemia másodlagosan is megjelenhet az agyalapi mirigy tumorok (adenomák) esetén. Az endokrinológiai kezelés fontos célja a hiperprolaktinémia okainak azonosítása és a szexuális egészségre gyakorolt hatásának javítására szolgáló terápiák előírása.

A pajzsmirigy vagy a mellékvesék betegségei erekciós zavarokat okozhatnak vagy súlyosbíthatnak, ezért alaposan ki kell vizsgálni ezeket.

Az endokrinológiai konzultációnak szerepe van annak meghatározásában, hogy a merevedési zavarnak endokrin oka van-e. A konzultáció során az orvos kiértékeli a beteg jelenlegi állapotát. Az objektív endokrinológiai vizsgálat és a hormonszintek beállítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy minden szükséges adattal rendelkezzünk a diagnózis megállapításához és a legjobb kezelés megállapításához. A gyógyszerterápia személyre szabott, figyelembe veszik minden egyes beteg típusát, igényeit és lehetőségeit. A terápia nyomon követése és pontos beállítása fontos ennek teljes kimenetele szempontjából. Az endokrinológus és a beteg közötti jó együttműködés és kommunikáció gyakran kulcsfontosságú a hosszú távú kielégítő eredmények eléréséhez.

IDŐPONT FOGLALÁS A 0359 416 666 TELEFONSZÁMON.

VENUS ÉRKÖZPONT NAGYVÁRAD

Dr. Valentin Pop endokrinológus szakorvos

(Fizetett hirdetés)